Jela bez mesa

OVAJ RECEPT NEMA GREŠKE: Bakini uštipci mekani kao duša gotovi su za 15 minuta, a prave se od samo tri sastojka!

Vekovima su deo seoske i gradske trpeze.

Slika Autora
byIva Milenković

16.07.2025 08:00

OVAJ RECEPT NEMA GREŠKE: Bakini uštipci mekani kao duša gotovi su za 15 minuta, a prave se od samo tri sastojka!
Shutterstock/V.Dr

U vreme kada su se obroci pripremali od onoga što se imalo u kući, nastajali su recepti koji su i danas među omiljenima. Jedan od takvih su uštipci, jednostavni, a puni ukusa. Ovo je jelo koje su spremale naše bake, često bez mere, ali uvek sa dušom i ljubavlju.

Recept koji vam donosimo zahteva samo dva krompira i jedno jaje, bez kvasca, bez čekanja, bez komplikacija. Spolja hrskavi, iznutra mekani kao pamuk, ovi uštipci se pripremaju za svega 15 minuta. Savršeni su za brzi doručak, večeru ili kada vam zatreba nešto ukusno i domaće, piše "Srbija Danas".

Sastojci:

  • 2 srednja krompira
  • 1 jaje
  • 2 kašike pavlake ili jogurta
  • 5 kašika brašna (po potrebi dodati još, da se dobije gusto testo)
  • prstohvat praška za pecivo
  • so po ukusu
  • ulje za prženje

Priprema:

Oljuštite krompire i izrendajte ih na sitno. Po želji, možete ih blago posoliti i ostaviti da puste vodu nekoliko minuta, pa ih blago ocedite.

U rendane krompire dodajte jaje, pavlaku, so, prašak za pecivo, a zatim i brašno. Mešajte dok ne dobijete gusto testo.

Shutterstock/harexape

Ovo je jelo koje su spremale naše bake, često bez mere, ali uvek sa dušom i ljubavlju

U tiganj sipajte ulje tako da dno bude lepo prekriveno. Zagrejte ulje na srednje jakoj vatri, i kašikom vadite testo iz činije i lagano spuštajte u ulje, oblikujući male pogačice. Pržite sa obe strane dok ne porumene i postanu hrskavi (oko 2-3 minuta po strani).

Izadite gotove uštipke na papirni ubrus kako bi upili višak masnoće, i poslužite dok su topli, uz pavlaku, jogurt, sir ili kiselo mleko. 

Poreklom sa Balkana, uštipci su vekovima deo seoske i gradske trpeze. U različitim krajevima prave se na razne načine, slani, slatki, sa sirom, bez jaja, prženi ili pečeni. Sigurno nema greške kada pravite uštipke po ovom receptu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)