Jela sa mesom

KRALJ zimske trpeze: Podvarak sa suvim mesom osvaja sva čula, a tako se lako pravi!

Od slavske trpeze do nedeljnog ručka - jelo koje nema zamenu

Slika Autora
bySrećna Republika

08.11.2025 08:01

KRALJ zimske trpeze:  Podvarak sa suvim mesom osvaja sva čula, a tako se lako pravi!
Shutterstock/Sergii Koval

Podvarak sa suvim mesom je tradicionalno, domaće jelo koje je nezaobilazno na slavskim trpezama i nedeljnim ručkovima tokom hladnih meseci. Sporo dinstanje i pečenje u rerni daju jelu sočnost i aromu, pa podvarak kao glavno jelo ne izlazi iz mode ni u gradovima. 

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa (sitno seckanog ili ribanca)
  • 500 g suvog mesa (suva rebra, pečenica, suva slanina, suvi vrat, po želji)
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 šargarepa (po želji)
  • 1 kašika aleve paprike (blaga ili ljuta)
  • 3 lovorova lista
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • Ulje ili mast (1-2 kašike)
  • Po potrebi malo vode 

Priprema:

Prvo se postarajte da suvo meso bude spremno za kuvanje. Ukoliko je veoma slano, najbolje ga je potopiti u mlaku vodu i ostaviti da odstoji oko jedan do dva sata, kako bi se višak soli izvukao. Nakon toga ga procedite i isecite na veće komade.

U međuvremenu, u većem loncu ili tiganju zagrejte malo masti ili ulja, mast daje onaj pravi, domaćnski ukus. Dodajte sitno seckan crni luk i dinstajte ga polako, na umerenoj vatri, sve dok ne postane staklast i mek. Ako volite, možete dodati i malo narendane šargarepe.

Kada luk omekša, dodajte sitno seckan beli luk, alevu papriku, biber i nekoliko listića lovora. Sve to kratko propržite, tek toliko da začini puste svoju aromu, ali pazite da paprika ne zagori, jer bi mogla da postane gorka.

Zatim dodajte sitno seckan kiseli kupus ili ribanac. Ukoliko je kupus suviše kiseo, možete ga prethodno isprati hladnom vodom i dobro ocediti. Sve lepo promešajte da se kupus sjedini sa lukom i začinima.

Na taj sloj dodajte pripremljeno suvo meso, raspoređujući ga ravnomerno po kupusu. Nalijte malo vode, tek toliko da tečnost ogrezne do otprilike dve trećine visine smese. Poklopite i pustite da se sve zajedno polako dinsta na tihoj vatri oko trideset do četrdeset minuta, povremeno promešajte.

Kada se sve lepo sjedini, prebacite jelo u vatrostalnu posudu ili veću tepsiju. Poravnajte površinu, a zatim stavite da se peče u unapred zagrejanoj rerni, na oko 200 stepeni Celzijusa, otprilike 45 minuta. Pečenjem će jelo dobiti divnu, rumenu koricu, a mast iz mesa će lagano isplivati na površinu i obložiti kupus, i tako mu dati bogat, pun ukus.

Kada izvadite podvarak iz rerne, ostavite ga desetak minuta da "odmori“, a zatim poslužite.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)