Jela sa mesom

ĆUFTE U PARADAJZ SOSU IZ RERNE: Modernija i još ukusnija verzija proverenog specijaliteta!

Ovo jelo su pripremale i naše bake, ovo je malo drugačiji i jednostavniji način pripreme.

Slika Autora
byAna Đelić

26.04.2025 08:01

ĆUFTE U PARADAJZ SOSU IZ RERNE: Modernija i još ukusnija verzija proverenog specijaliteta!
shutterstock.com/Nadezhda Nesterova

Ukoliko tragate za jednostavnim, ali neodoljivo ukusnim jelom koje će osvojiti celu porodicu, ćufte iz rerne su pravi izbor. Ovo jelo spaja sočne ćufte sa bogatim paradajz sosom punim mediteranskih začina, a priprema je brza i ne zahteva stajanje pored šporeta. Idealan je obrok za ručak ili večeru koji miriše na detinjstvo i domaću trpezu. Ovaj specijalitet su pripremale i naše bake, ovo je malo modernija verzija.

Sastojci:

Za ćufte:

  • 700 g mlevenog mesa
     
  • 2 čena belog luka
     
  • 2 jajeta
     
  • So po ukusu
     
  • kašičica mirođije
     
  • polovina kašičice mlevenog bibera
     
  • Prezle po potrebi
     

Za sos:

  • 500 ml paradajz soka
     
  • kašičica origana
     
  • kašičica bosiljka
     
  • kašičica šećera
     
  • kašika brašna
     
  • 200 ml vode
     

Priprema:

U većoj činiji sjediniti mleveno meso, sitno seckani beli luk, jaja, so, mirođiju i biber. Mešati dok se masa ne sjedini, pa dodavati prezle po potrebi, da se dobije čvrsta smesa pogodna za oblikovanje. Od pripremljene mase formirati kuglice željene veličine i ređati ih u pleh prethodno podmazan uljem.

Ćufte se peku u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, dok ne dobiju lepu, rumenu boju i fino se zapeku.

Za to vreme pripremiti sos: u posudi sjediniti paradajz sok, origano, bosiljak, šećer, brašno i vodu. Mešati dok se sve lepo ne poveže.

Kada su ćufte zapečene, izvaditi ih iz rerne i preliti pripremljenim sosom. Vratiti pleh u rernu i krčkati još oko 30 minuta na 200 stepeni. Nakon 15 minuta ćufte pažljivo okrenuti kako bi ravnomerno upile sos.

Kada se sos zgusne, ćufte su spremne za serviranje - najbolje uz pire krompir ili testeninu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)