Tetka Saveta

KAKO DA ĆUFTE BUDU SOČNE I DA SE NE RASPADNU TOKOM PRŽENJA: Profesionalni kuvari uvek dodaju ova tri sastojka! (FOTO)

Uz pire-krompir, testeninu ili pirinač, ovako pripremljeno meso mnogima je omiljen obrok.

12.12.2023 14:00

KAKO DA ĆUFTE BUDU SOČNE I DA SE NE RASPADNU TOKOM PRŽENJA: Profesionalni kuvari uvek dodaju ova tri sastojka! (FOTO)
Pixabay.com

Ćufte u sosu od paradajza, poslužene uz krompir ili prilog od pirinča često su na trpezama širom Srbije. Domaćice ih služe za ručak ili večeru, a svaka ima svoj način pripreme.

Ali, one koje nisu vične pravljenju ćufti često se žale da im ovo jelo od mesa ili bude previše suvo ili se raspadne tokom prženja. Da vam se to ne bi dogodilo, poslužite se trikovima profesionalnih kuvara.

1. Kombinujte svinjsko i juneće meso

Ukoliko pravite ćufte samo od jedne vrste mesa, postoji veliki rizik da će one biti ili previše masne ili previše suve, a samim tim i neukusne. Profesionalni kuvari uvek mešaju svinjsko i juneće meso u razmeri 1:1. Dakle, ako pravite ćufte od kilogram mesa, neka 500 grama bude svinsjko, a 500 grama juneće.

Takođe, pravilo je da kupe sveže meso u komadu, a onda ga samelju i tek potom prave smesu za ćufte. Tako sumnja da se u ćuftama nalaze iznutrice ne postoji.

2. Voda i soda bikarbona

Sveže samleveno meso profesionalni kuvari mese uz dodatak vode i sode bikarborne, kao i svežeg iseckanog belog luka. Primera radi, na kilogram mesa stavljaju oko 120 mililitara vode i supenu kašiku sode bikarbone, pa tek onda počinju da sjedinjuju smesu sa dva do četiri čena belog luka – sve u zavisnosti od toga koliko pikantne ćufte žele.

shutterstock.com

Mleveno meso za ćufte mora da odstoji nekoliko sati u frižideru

 

Voda u kombinaciji sa sodom bikarbonom doprineće da ćufte blago narastu tokom prženja. Ali, da bi se sastojci za ćufte sjedinili, neophodno je da smesu ostavite barem dva sata u frižideru. Podrazumeva se, posudu u kojoj se nalazi smesa za ćufte mora da bude porkivena ili pamučnom krpom ili prozirnom folijom. Tek kad smesa za ćufte odstoji nekoliko sati u frižideru dodajte joj izdinstani crni luk i/ili praziluk, kao i prezle jaja i željene začine.

3. Tikvica za dodatnu sočnost

Da se ćufte ne bi raspadale tokom prženja, neophodno je dodati jaje u smesu. Ali, ako preterate s količinom jaja, postoji veliki rizik da ćufte budu gumaste. Da vam se to ne bi dogodilo, u smesu dodajte jednu malu izrendanu tikvicu, i to pred kraj mešenja. Tikvica će „pokupiti“ suvoću koju daju prezle i sprečiti da mesna smesa tokom prženja podseća na gumu.

shutterstock.com

Da bi ćufte blago narasle tokom prženja, u smesu dodajte malo sode bikarbone

 

Najzad, obratite pažnju i na temperaturu masnoće u kojoj pržite ćufte. Ne morate da koristite kuhinjski termometar; ako je dugme na vašem šporetu za određivanje temperature ringle na skali od nula do šest, četvorka je optimalna temperatura na kojoj bi trebalo peći ćufte. Ako je skala od nula do 10, neka semica bude vaš izbor. Ćufte neće biti ukusne ako su prepečenje spolja, jer postojiv veliki rizik da budu žive iznutra, a ako ih dugo pečete na slabijoj temepraturi upiće previše masnoće koje nećete moći da se rešite čak ni ako ćufte dugo držite na papirnom ubrusu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)