Pekarski krompir je specijalitet koji se rado priprema. Može se pripremati uz nekoliko dodataka, ali slanina i kobasice su omiljeni. Jednostavno se sprema te nisu potrebne neke posebne kulinarske veštine. Zbog začina koji mu se dodaju posebno je pikantan i ima opčinjavajući miris koji mami sve ukućane.
Srećna Republika donosi vam recept za pekarski krompir sa kobasicom. Neki ovaj način pripreme nazivaju i vojvođanskim.
Sastojci:
- pet većih krompira,
- 4 glavice crnog luka,
- kašika masti,
- so i biber,
- 2-4 kranjske kobasice,
- aleva paprika,
- brašno i
- mast ili ulje.
Priprema:
Iseckati luk i izdinstati ga na ulju ili masti, ali ne da bude zlatan nego skoro braon. Pred kraj dinstanja kašičicu-dve aleve paprike i malo posolite. U međuvremenu, oljuštite krompir i iseckajte ih na kolutove ili manje komadiće kao i kobasice. Isečeni krompir samo malo posolite i pobiberite. Kad je luk gotov, uključite rernu na 200 stepeni.
Podmažite tepsiju sa uljem ili mašću. Ređajte red krompira, luka i kobasica i pospite sa malo brašna. Ređajte drugi red isto tako, pa naredni sve dok ne potrošite krompir i kobasice. Kad završite, prelijte sa vodom. Pecite u rerni oko sat vremena, dok krompir ne postane zlatnožut. Izvadite tepsiju iz rerne i poslužite. Neke domaćice savetuju da se u jelo doda i mirođija kako bi dobila poseban šmek.
Komentari (0)