Tetka Saveta

POSNE SALATE ZA SLAVU: Mogu se služiti kao predjelo i kao glavno jelo (FOTO)

Jednostavno i ukusno od samo par sastojaka.

23.11.2023 11:01

POSNE SALATE ZA SLAVU: Mogu se služiti kao predjelo i kao glavno jelo (FOTO)
shutterstock.com

Krsne slave koje se proslavljaju u ovo doba godine, većina domaćina praznuje posno jer veliki Božićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana. Osim toga, tokom godine ukoliko slava padne u petak ili sredu, preporučuje se da trpeza bude posna. 

Domaćice pravu muku muče kako da pripreme posnu trpezu, posebno jer su ove namirnice i dosta skuplje, posebno riba. Ipak, možete biti vešti i od par sastojaka napraviti nekoliko različitih salata koje možete poslužiti kao predjelo ili glavno jelo.

Srećna Republika donosi vam recepte za posne salate za slavu.

shutterstock.com

Posne salate za slavu

 

Šarena salata

Sastojci:

  • 900 g skuvanog pirinča 
  • 400 g tunjevine 
  • 200 g graška iz konzerve ili skuvanog
  •  2 crvene paprike isečene na kockice 
  • 3 paradajza
  • kašika sitno iseckanog peršuna
  •  kašika sitno iseckanih maslina 
  • 4 kašike posnog majoneza
  • sok jednog limuna
  •  2 kašike maslinovog ulja

Priprema: 

Prvo obarite pirinač i u njega dodajte tunjevinu i maslinovo ulje. Smesu pomešajte sa posnim majonezom, graškom, paprikama  sitno isečenim paradajzom. Kašikom dobro izmešajte smesu i pospite preko nje isceđen limun. Ostavite pola sata u frižideru da se sokovi dobro upiju, a potom preko smese pospite sitno seckane masline i peršun.

 

Salata od krompira i kukuruza

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  •  2 šargarepe
  •  5-6 kiselih krastavčića
  •  1 mala konzerva kukuruza šećerca
  •  so, biber
  • 5 pečenih paprika za ukras, masline

Priprema:

Prvi korak u pripremi krompir pirea je da operete krompir i stavite ga da se kuva. Nakon što se krompir skuvao, oljuštite ga i izgnječite dok ne dobijete homogeno parče. Možete dodati malo ulja ili maslinovog ulja kako bi pire bio još ukusniji. Začinite ga solju i biberom, po želji. Za dodatni ukus i teksturu, možete dodati i neke druge sastojke u krompir pire. Na primer, šargarepu koju ste prethodno isekli na kockice i kisele krastavčiće, takođe isečene na kockice. Ovo će dati jelu svežinu i zanimljivu kombinaciju ukusa.

Kukuruz sećerac je još jedan sastojak koji možete dodati u krompir pire. Kada ga dodate u smesu, jelo će dobiti lepu žutu boju i slatku notu ukusa.

Sledeći korak je da u okruglu duboku posudu stavite streč foliju, a zatim polovinu krompir pirea. Odozgo rasporedite šargarepu, kisele krastavčiće i kukuruz šećerac. Preko svega stavite preostali deo krompir pirea i uvijte foliju. Ostavite da se odmori 1-2 sata kako bi se ukusi sjedinili.

Nakon što je jelo odstojalo, okrenite ga na odgovarajući tanjir i ukrasite ga pečenim crvenim paprikama. Sa strane možete poređati masline kako bi jelo izgledalo još primamljivije.

Krompir pire možete poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog uz meso ili ribu.

Shutterstock

Pire krompir i senf odličan predlog za predjelo

Krompir salata sa senfom

Sastojci:

  • 1 dl maslinovog ulja
  • kašičica senfa
  • malo limunovog soka ili vinskog sirćeta
  • kašičica vegete
  • malo soli i bibera i
  • sitno iseckana glavica ljubičastog luka
  • 1 kg krompira

Priprema:

Skuvajte kilogram krompira u ljusci. Dok se krompir kuva napravite marinadu od svih preostalih sastojaka. Kada je krompir gotov oljuštite ga i isecite na krupnije komade. Dok je topao prelijite dresingom i pospite iseckanim svežim peršunom.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)