Slatkiši

PITA S JABUKAMA BEZ GLUTENA I JAJA: Zdrav i ukusan desert za jesenje dane koji se topi u ustima! (FOTO)

Priprema se vrlo brzo za svega desetak minuta i još brže pojede.

04.11.2023 08:00

PITA S JABUKAMA BEZ GLUTENA I JAJA:  Zdrav i ukusan desert za jesenje dane koji se topi u ustima! (FOTO)
shutterstock.com

Jesen je vreme kad se pripremaju brojne pite na sve moguće načine. Nema ničeg lepšeg nego kad cela kuća zamiriše na pitu. Naše bake su bile maštovite domaćice, pa su umele da pitu od jabuka naprave na najrazličitije načine. Danas su popularne one zdravije varijante, bez glutena, a podjednako ukusne.

Srećna republika vam poklanja recept za hrskavu pitu sa jabukama bez glutena i jaja koja se bukvalno topi u ustima. Priprema se vrlo brzo, za svega desetak minuta, i još brže pojede. 

Sastojci:

  • 600 g jabuka
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike običnog šećera

Za gornji sloj:

  • 100 g putera
  • 150 g glatkog brašna bez glutena
  • 75 g smeđeg šećera od trske
  • 3 kašike samlevenih ovsenih pahuljica bez glutena
  • slatka pavlaka ili sladoled od vanile za dekoraciju

Priprema:

Zagrejte rernu na 190 stepeni, stavite očišćene jabuke isečene na kockice, cimet i odozgo pospite običan šećer, pa dodajte dve kašike vode. Pokrijte i lagano ih pecite pet minuta dok ne omekšaju. Puter iseckajte na kockice i izmešajte sa brašnom i samlevenim ovsenim pahuljicama, pa dodajte smeđi šećer. Blago pečene jabuke prebacite u kalup i odozgo ravnomerno pospite smesom od brašna i putera, pa pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 35 do 40 minuta dok ne porumeni. Za dekoraciju svakog parčeta može da vam posluži umućena slatka pavlaka ili kugla sladoleda. Prijatno! 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)