Slatkiši

STARINSKI RECEPT ZA KOLAČ SA JABUKAMA I ORASIMA: Bake sa sela samo na ovaj način prave najsočniju poslasticu

Desert koji će obožavati cela porodica.

25.10.2023 08:00

STARINSKI RECEPT ZA KOLAČ SA JABUKAMA I ORASIMA: Bake sa sela samo na ovaj način prave najsočniju poslasticu
Pixabay.com

Kad dođe jesen, u seoskim kućama širom Srbije domaćice prave sočnu poslasticu od jabuka, cimeta, oraha i suvog grožđa. Ovaj kolač se lako priprema, veoma je sočan i što duže stoji to je lepši.

Ukoliko ste ljubitelj vanvremenske kombinacije oraha i jabuka, prionite na posao i napravite kolač koji će obožavati svi članovi porodice.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 180 g šećera
  • 200 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 300 g brašna
  • 4 veće jabuke
  • kesica praška za pecivo
  • 100 g oraha
  • 100 g suvog gožđa
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • kesica cimeta

Priprema:

Umutite jaja sa 130 grama šećera, pa dodajte jogurt i ulje. Kad se sastojci sjedine dodajte brašno i prašak za pecivo i mutite sve dok ne dobijete kompaktu smesu.

U činijici pomešajte suvo grožđe, cimet, dve kesice vanilin-šećera, 50 grama kristal-šećera i samlevene orahe.

Oljuštite jabuke, pa dve isecite na listiće, a druge dve na kockice.

Obložite tepsiju papirom za pečenje, pa sipajte polovinu smese za biskvit. Preko nje poređajte jabuke isečene na listiće, pa sipajte pola posipa sa orasima, suvim grožđem, vanilin-šećerom, kristal-šećerom i cimetom.

Preko ovog posipa sipajte drugu polovinu testa za biskvit, odozgo poređajte jabuke isečene na kockice i pospite ih ostatkom mlevenih oraha, cimeta, suvog gožđa, kristal-šećera i vanilin-šećera.

Stavite tepsiju u rernu koju ste zagrejali na 180 stepeni i pecite kolač pola sata. Posle pola sata izvadite kolač, prelijte ga mlekom, pa ga vratite u rernu još petnaestak minuta.

Kad se kolač ohladi, isecite ga na kocke i služite.

Prijatno!

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)