Slatkiši

KOLAČ BEZ BRAŠNA KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: Vazdušasti jogurt slatkiš koji se topi u ustima (FOTO)

Ukoliko ste na režimu bez glutena, evo sjajne poslastice za vas.

22.10.2023 08:00

KOLAČ BEZ BRAŠNA KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: Vazdušasti jogurt slatkiš koji se topi u ustima (FOTO)
shutterstock.com

Brzi jogurt kolač je penaste strukture i vrlo je jednostavan i lagan kako za pripremu tako i za konzumiranje. Ne sadrži masti, niti gluten ,a ima finu aromu i to najviše zahvaljujući korici limuna. Ovaj kolač se bukvalno topi u ustima. Sve sastojke imate u kuhinji, a možete ga obogatiti kuglom sladoleda ili voćnim prelivom od malina, šumskog voća...Ipak u svom originalnom receptu on je samo posut šećerom u prahu. Ukoliko vam je kalup prečnika 26 cm ovo su sastojci, a ako vam je od 18cm možete da prepolovite količinu.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • vanilin šećer
  • 80 g gustina 400 g čvrstog jogurta (grčki)
  • rendana korica limuna
  • prašak za pecivo

Za dekorciju:

  • šećer u prahu ili voćni preliv, šumsko voće

 

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca, pa u jednu posudu umutite belanca sa prstohvatom soli mikserom, da se stvori čvrst sneg i onda postepeno dodajte polovinu šećera (75 g).

Na drugu stranu, u posudi umutite žumanca sa ostatkom šećera dok se takođe ne zapene i dodajte vanilin šećer i rendanu koricu, a potom izmešajte. Dodajte u umućena žumanca čvrsti jogurt i sjedinite sve to mućenjem mikserom, a onda dodajte gustin, zajedno sa praškom za pecivo. Sjedinite sve. Ovu smesu dodajte u prethodno izmućeni sneg od belanaca i polako kašikom ili mutilicom samo sjedinite smesu kako bi ostala vazdušasta. 

Smesu sipajte u kalup prečnika 26cm čije ste dno prethodno obložili pek papirom. Protresite kalup o sto kako bi izašli mehurići vazduha a potom stavite na pečenje u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni da se peče 45 minuta. Ako vam kolač tokom pečenja naraste kao da će izaći iz kalupa bez brige, splasnuće čim ga izvadite iz rerne. Prohladite pečen kolač a onda ga pospite šećerom u prahu po želji i secite na kriške.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)