Jesen je vreme za uživanje u šljivama i jabukama. Iako se u Srbiji od šljiva najčešće prave pekmez, džem, marmelada ili slatko, to voće može da se iskoristi i za neodoljiv kolač koji se bukvalno topi u ustima. Priprema se izuzetno jednostavno, brzo i lako, a tu poslasticu vole svi - od dece od odraslih.
Osim sa šljivama, kolač može da se pravi i od drugih vrsta sezonskog voća poput jabuka, breskvi, borovnica, višanja, kajsija... Veoma je sočan, a može da stoji nekoliko dana umotan u foliju i da ne izgubi na svežini i ukusu.
Srećna republika vam poklanja recept za neodoljivi kolač sa šljivama.
Sastojci:
- 4 jaja
- 12 kašika šećera
- 12 kašika ulja
- 12 kašika mleka
- 12 kašika brašna
- kesica praška za pecivo
- 2 kesice vanilinog šećera
- 300g očišćenih šljiva ili drugog sezonskog voća po izboru (jabuke, borovnice, višnje, kajsije, breskve...)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca koja treba umutiti sa šećerom i vanilinim šećerom. U tu dodati brašno pomešano s praškom za pecivo, uljem i mlekom i sve dobro izmešati mikserom dok se ne dobije ujednačena masa. U testo postepeno dodavati umućeno belance i lagano mešati varjačom da sneg ne splasne. Testo sipati u podmazan pleh i poređati šljive isečene na polovine ili veće komade. Po ukusu može se dodati šaka oraha i suvog grožđa, a i ne mora. Kolač ubaciti u vrelu rernu i peči 20 do 30 minuta dok fino ne porumeni. Ostaviti da se ohladi, a potom ga posuti šećerom u prahu i iseći. Može da se servira i sa kuglom sladoleda.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)