Kada dođu dani posta, one su nam obično omiljeni slatkiš. Suve šljive ne samo da su slasne i osvežavajuće, one su i neverovatno zdrave. Istovremeno ne izazivaju neželjene posledice kao što su gojenje ili povećanje nivoa šećera u krvi, naravno, ako se konzumiraju u razumnim količinama. Zdravstveni benefiti suvih šljiva su mnogi, a portal Srećna Republika vam predstavlja samo neke od njih.
Regulišu probavu
Suve šljive su vrlo efikasne u održavanju zdrave i uravnotežene probave. Topiva vlakna u njima brzo upijaju vodu i u dodiru sa njom stvaraju želatinastu masu koja stvara osećaj sitoti, a ujedno pomaže u omekšavanju sadržaja creva i njihovom lakšem pražnjenju. Visoki sadržaj vlakana u suvim šljivama pomaže i u prevenciji hemoroida uzrokovanih zatvorom.
Čuvaju zdravlje srca
Suve šljive su bogate kalijumom. Jedna porcija suvih šljiva sadrži 36% preporučene dnevne doze ovog minerala. Kalijum osigurava pravilno funkcionisanje srca ali i krvotoka i nervnog sistema. Ovaj mineral pomaže i kod povišenog krvnog pritiska i smanjuje rizik od pojave srčanog i moždanog udara.
Regulišu nivo šećera u krvi
Šljive su nisko pozicionirane na glikemijskoj lestvici. To znači da mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Suve šljive sadrže veliku koncentraciju topivih vlakana koja pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Topiva vlakna smanjuju vreme zadržavanja hrane u želucu, što za posledicu ima slabiju apsorpciju šećera u krvotok. Ali ne treba preterivati, 2-3 suve šljive na dan su sasvim dovoljne.
Brinu o dobrom vidu i zdravlju očiju
Suve šljive su odličan izvor vitamina A koji je neophodan za dobar vid, piše portal alternativa-za-vas.com. Pomažu u prevenciji javljanja suvoće u očima, noćnog slepila, katarakte i makularne degeneracije.
Dobro deluju na zdravlje kostiju
Porcija suvih šljiva osigurava 129 % preporučene dnevne količine vitamina K koji je od velike važnosti za koagulaciju krvi i izgradnju kostiju.
Pomažu starijim osobama kod:
- obnavljanja već oslabljenih kostiju
- održavanju njihovog zdravlja i gustine
- prevenciji osteoporoze
- prevenciji ateroskleroze
- poboljšanju pamćenja
I ne samo to, suve šljive su toliko korisne da njihovo redovno konzumiranje može povećati funkcije mozga i poboljšati pamćenje, učenje i koncentraciju. A to su samo neki od odličnih razloga da pojedete poneku suvu šljivu.
Komentari (0)