Ulazak u Novu godinu ne može da prođe bez sarme i ruske salate. Ova dva omiljena recepta se često prilagođavaju postu pa imate i one varijante koje ne sadrže meso. Zato vam donosimo nekoliko zanimljivih i proverenih recepata šta se sve može zamotati u kiselom kupusu.
Jedna od varijanti posne sarme se pravi dodavanjem dimljene ribe umesto mesa. Za nju će vam biti potrebni sledeći sastojci:
-listovi kiselog kupusa
-dve šargarepe
-dimljena riba po izboru
-250 grama pirinča (možete ga zameniti sa istom količinom prosa)
Možda vas zanima…
-dve glavice crnog luka
-jedan krompir
-dve stabljike praziluka
-150 grama seckanih oraha
I začini po želji i ukusu.
Priprema je gotovo ista kao i za običnu sarmu: prodinstaju se prvo luk i praziluk, pa se potom dodaju rendana šargarepa i krompir. Potom se doda pirinač koji je pre toga malo odstojao u vodi. Ostaviti desetak minuta da se dinsta a zatim začiniti. Potom skloniti sa ringle i umešati orahe i iscepkanu ribu. Uvijati sarme na klasičan način, ređati, prelijte sa vodom i pecite u rerni na temperaturu od 150 stepeni.
A možete probati jedan zapravo stari recept u kome su glavni sastojak suve šljive. Za ovaj recept biće vam potrebno:
-listovi kiselog kupusa
-dve glavice crnog luka
-250 grama pirinča (i ovde ga možete zameniti prosom)
-100 grama oraha
-200 grama suvih šljiva i začini po ukusu.
Izdinstajte luk na vodi ili ulju, dodajte pirinač, iseckane orahe i iseckane suve šljive. Dinstajte dok se masa ne ujednači a onda začinite po ukusu. Smesom filujte sarme koje ćete zaliti vodom u šerpi u kojoj će se krčkati bar tri sata na laganoj vatri.
Komentari (0)