Probajte

SARME SA NEOBIČNIM KOMBINACIJAMA UKUSA: Sa ribom i orasima ili suvim šljivama

Posna sarma može da bude odlična iako u njoj nema ni malo mesa

29.12.2021 08:00

SARME SA NEOBIČNIM KOMBINACIJAMA UKUSA: Sa ribom i orasima ili suvim šljivama
Pixabay

Ulazak u Novu godinu ne može da prođe bez sarme i ruske salate. Ova dva omiljena recepta se često prilagođavaju postu pa imate i one varijante koje ne sadrže meso. Zato vam donosimo nekoliko zanimljivih i proverenih recepata šta se sve može zamotati u kiselom kupusu.

Jedna od varijanti posne sarme se pravi dodavanjem dimljene ribe umesto mesa. Za nju će vam biti potrebni sledeći sastojci:

-listovi kiselog kupusa

-dve šargarepe

-dimljena riba po izboru

-250 grama pirinča (možete ga zameniti sa istom količinom prosa)

-dve glavice crnog luka

-jedan krompir

-dve stabljike praziluka

-150 grama seckanih oraha

I začini po želji i ukusu.

Pixabay

Domaćice sve češće prave posne sarme sa dimljenom ribom

 

Priprema je gotovo ista kao i za običnu sarmu: prodinstaju se prvo luk i praziluk, pa se potom dodaju rendana šargarepa i krompir. Potom se doda pirinač koji je pre toga malo odstojao u vodi. Ostaviti desetak minuta da se dinsta a zatim začiniti. Potom skloniti sa ringle i umešati orahe i iscepkanu ribu. Uvijati sarme na klasičan način, ređati, prelijte sa vodom i pecite u rerni na temperaturu od 150 stepeni.

A možete probati jedan zapravo stari recept u kome su glavni sastojak suve šljive. Za ovaj recept biće vam potrebno:

-listovi kiselog kupusa

-dve glavice crnog luka

-250 grama pirinča (i ovde ga možete zameniti prosom)

-100 grama oraha

-200 grama suvih šljiva i začini po ukusu.

Pixabay

Za sarmu je najvažnije da se dugo krčka na tihoj vatri

 

Izdinstajte  luk na vodi ili ulju, dodajte pirinač, iseckane orahe i iseckane suve šljive. Dinstajte dok se masa ne ujednači a onda začinite po ukusu. Smesom filujte sarme koje ćete zaliti vodom u šerpi u kojoj će se krčkati bar tri sata na laganoj vatri.

 

Komentari (0)