Tetka Saveta

Koja je za KOLAČE, a koja za UŽINU? Izaberite pravu sortu JABUKA

Jabuke su jedna od najzastupljenijih voćki na svetu, ali malo ko zna čemu određene sorte služe!

29.07.2022 12:00

Koja je za KOLAČE, a koja za UŽINU? Izaberite pravu sortu JABUKA
FOTO: shutterstock.com

Čitate recept za lenju pitu ili kolač u kojem piše da vam treba kilogram jabuka. Odete na pijacu da pazarite sve što vam je potrebno, stojite ispred tezge na kojoj se nalazi bezbroj različitih vrsta i boja ovog voća, a vi ste u totalnoj zabuni koju da izaberete. Ovo se sigurno desilo većini žena. Kako više ne biste dolazile u ovakvu situaciju, portal Srećna Republika otkriva najbolje namene za 4 najpopularnije sorte jabuka na našem području.

1. Greni Smit

Ove hrskave, zelene i kisele jabuke ste sigurno viđali po reklamama za paste za zube. Istina je da su bobre za grickanje u samostalnoj režiji, što ih čini idealnom užinom. Ipak, ova sorta je još bolja u salatama i sosevima. Ne govorimo samo o voćnim salatama, Greni Smit jabuke se često nađu i u obrok salataka, poput čuvene Valdorf salate.

2. Jonatan

Jabuke sorte Jonatan su obično crvene boje, sa ponekom primesom zelene ili žute. Slatkog su ukusa i odlično podnose termičku obradu, što ih čini idealnom sortom za pite i kolače.

3. Zlatni Delišes

Ova slatka i brašnasta sorta jabuke je jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih na našim prostorima. Ime je dobila po karakterističnoj žutoj boji, a idealna je kao užina. U sebi sadrži dosta šećera, te će vas brzo zaisiti i dati vam energiju.

4. Gala

Jabuka sorte Gala je crvene boje sa prepoznatljivim svetlijim tačkicama ili crticama. Ima blagi slatki ukus i u svetu jabuka ona je multitalenat, dobra je kao užina, ali i u salatama i sosevima. Ipak, ono što je za nju karakteristično je da dobro podnosi zamrzavanje. Stoga, ako planirate da spremate jela sa jabukama kada su one van sezone, ova sortu bi trebalo da imate pri ruci, u zamrzivaču.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)