Tetka Saveta

Napravite sami eterična ulja: Mirisne kapi u kućnoj izradi!

Naučite kako da napravite eterična ulja kod kuće i saznajte sve prednosti ovih aromatičnih i lekovitih darova prirode.

06.07.2022 13:00

Napravite sami eterična ulja: Mirisne kapi u kućnoj izradi!
shutterstock.com

Svi znamo da nam miris omiljene hrane ili voljenog parfema za trenutak izmame osmeh na lice. Istina je da voljene mirisne note mogu da utiču na naše raspoloženje, ali i da nas često oporave mnogo brže i temeljnije od sintetičkih lekova. Za to su zaslužne aktivne materije iz biljaka i njihova esencijalna ulja. Ukoliko želite da savladate tehniku pravljenja eteričnih ulja u udobnosti vaše kuhinje, budite bez brige. Portal Srećna Republika vam donosi detaljan postupak izrade istih, a saveti i trikovi za njihovu upotrebu će od vas napraviti pravog majstora aromaterapije.

Kako napraviti eterična ulja?

Materijal:

  • cveće ili drugi delovi biljaka za ekstrakciju
  • votka jačine 120 gradi
  • prozirna staklena tegla sa poklopcem zapremine jednog litra
  • mala boca tamne boje
  • keramička cediljka
  • mala staklena posuda
  • gaza tesnog tkanja
  • kašika i pipeta

1. Pripremite svoju biljku po želji

Možete koristiti bilo koju vrstu biljke, od začinskog bilja i mirisnog cveća, do voća. Sve zavisi od esencije biljke koju želite da ekstrahujete. U ovom tekstu, predlažemo vam da napravite eterično ulje ruže, a što više domaćih ruža imate, to bolje. Budite spremni na to da će vam biti potrebne velike količine biljnog materijala da napravite malu količinu esencije. Pustite ruže da se osuše kako bi iz njih isparila voda. Ruže će biti spremne kada počnu da venu.

2. Pripremite teglu

Pripremite tegle i napunite ih laticama ruže. Sipajte votku u teglu dok latice ne budu skroz potopljene. Stavite teglu u tamni ugao kuhinjskog ormarića gde može da stoji neometano na sobnoj temperaturi. Otprilike tri puta dnevno izvadite teglu i dobro je protresite nekoliko minuta. Ponavljajte to svakodnevno dok ne vidite da ruže gube boju, što može potrajati i do nedelju dana.

3. Procedite rastvor votke

Nosite zaštitne rukavice, izvadite teglu i procedite biljni materijal iz votke pomoću keramičke cediljke. Pazite da se tečnost ne prolije. Istresite ruže u gazu i iscedite je rukom da izvučete sve do poslednje kapi votke. U tom trenutku, votka će vam zamirisati jako neprijatno, ali ne brinite, to je normalno.

4. Ponovite proces natapanja

Koristeći istu votku, ponovite metod natapanja ruža još nekoliko puta sa novom turom ruinih latica. Vodite računa da ne prosipate vodku prilikom ceđenja. Ako je potrebno, možete dodati još malo votke da biste bili sigurni da su latice ruže sasvim potopljene. Što češće ovo radite, moći ćete da izvučete više eteričnih ulja.

5. Čuvanje rastvora votke

Kada završite sa natapanjem ruža, procedite tečnost kao i obično. Ali ovog puta sipajte votku u teglu zapremine jedan litar i zatvorite je. Ponovo je stavite u tamni ugao ormana i ostavite da tako odstoji dan ili dva. Nakog tog perioda, videćete da votka počinje da se odvaja od eteričnih ulja i drugih biljnih materija.

6. Zamrznite rastvor

Stavite teglu u zamrzivač. Ovde nauka stupa na scenu, budući da se votka ne može smrznuti na temperaturama koje proizvodi običan zamrzivač. Dakle, samo eterična ulja i drugi biljni materijali će preći u čvrsto agregatno stanje.

7. Procedite rastvor

Sada ćete morati da se delate brzo i sa dodatnim oprezom pre nego što se eterično ulje otopi. Trebaće vam komad gaze položen u staklenu posudu. Votku cedite u prozirnu teglu na čijem se otvoru takođe nalazi gaza koja nije čvrsto zategnuta, tako da uleže u grlić tegle. Takođe će vam trebati još jedna mala staklena posuda i tamna bočica u kojoj ćete čuvati eterično ulje. Pripremite i kašiku i pipetu.

8. Sakupite eterična ulja

Izvadite teglu iz zamrzivača. Skinite masni biljni materijal sa votke i stavite ga na gazu položenu unutar posude. Sipajte votku u drugu staklenu teglu sa labavom gazom. Brzo delajte da biste stigli da pokupite sve zamrznute komadiće pomoću pipete i prebacite ih u tamnu bočicu. Upravo ti zamrznuti komadići su eterična ulja.

Šta treba da znate o eteričnim uljima?

Eterična ulja su koncentrisana biljna esencija. Sve blagodeti biljaka se nalaze upravo u njima, te ova ulja možete koristiti za negu, dezinfekciju ili lečenje. Eterična ulja su poznata po svojim antibakterijskim, antigljivičnim i antivirusnim svojstvima. Eterična ulja se razlikuju od mirisnih ulja, budući da ona samo oponašaju mirise biljaka i nemaju prednosti eteričnih ulja.

Eterična ulja za bolje raspoloženje

Pored svojih brojnih blagodeti za ljudsko zdravlje i lepotu, eterična ulja su odličan prirodni lek za podizanje energije i raspoloženja. Ona to rade tako što podižu novo serotonona u telu. Ispod možete naći spisak ulja koja će vam staviti osmeh na lice i popraviti dan:

  • eterično ulje mandarine
  • eterično ulje limete
  • eterično ulje slatke narandže
  • eterično ulje gorke pomorandže
  • eterično ulje bergamota
  • eterično ulje grejpfruta
  • eterično ulje peperminta
  • eterično ulje metvice
  • eterično ulje lavande
  • eterično ulje kamilice
  • eterično ulje mandarine

5 načina za korišćenje eteričnih ulja

Vrlo je važno napomenuti da se nerazređena eterična ulja ne smeju nikako nanositi direktno na kožu. Ona se moraju prvo razblažiti u nekom baznom ulju, poput bademovog, maslinovog ili kokosovog, pre nego što dođu u dodir sa kožom, piše portal homesteading.com. Predstavljamo vam 5 načina za laku i efikasnu upotrebu eteričnih ulja: 

1. U difuzoru

Dodajte 2 kapi eteričnog ulja po želji u količinu vode koju zahteva vaš difuzor, opustite se i uživajte!

2. Kao rol-on parfem

Dodajte 2 kapi eteričnog ulja po želji u roler bočicu, a njen ostatak napunite uljem jojobe ili kokosovim uljem. Ovu mešavinu možete koristiti kao parfem na rukama, nogama i dekolteu.

3. Za masažu

Pomešajte 2 kapi eteričnog ulja po želji u bočicu od 30 ml. Zatim napunite ostatak boce bademovim uljem, pa tu mešavinu umasirajte u kožu.

4. Kao so za kupanje

Dodajte 3-5 kapi željenog eteričnog ulja u tečni kastiljski sapun i dodajte tu mešavinu u vodu za kupanje.

5. Kao osveživač prostorija

Dodajte 2 kapi željenog eteričnog ulja u bočicu sa raspršivačem od 30 ml i napunite ostatak destilovanom vodom. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)