Prirodni lekovi

SPAS IZ PRIRODE: Top 10 ulja za negu kose i tela

Vratite se prirodi i nabavite neke od ovih prirodnih ulja koja će poboljšati kvalitet vaše kose i kože

29.03.2022 09:00

SPAS IZ PRIRODE: Top 10 ulja za negu kose i tela
pexels.com

U današnje vreme svima nam je jasno da bi se kosi i telu trebalo pristupiti na sasvim poseban načinn koji podrazumeva upotrebu lekovitog bilja. Biljke leče, i nisu džabe naže bake imale lepšu kožu i kosu nego mi danas. Da li se zapitate kako su uspevale da imaju toliko dugu kosu ili gladak ten?

U vreme kada se preterano hemije stavlja u sve proizvode, krajnji je trenutak da se vratimo našim korenima, a Srećna republika vam otkriva kojih je to top 10 ulja najboljih za negu kose, a kojih 10 za negu kože.

1. Eterično ulje lavande

Pixabay

Ulje lavande

Ulje lavande može ubrzati rast kose. Znajući da ulje lavande ima svojstva koja mogu izazvati rast ćelija i smanjiti stres, istraživači u jednoj studiji na životinjama otkrili su da je ovo ulje bilo u stanju da generiše brži rast dlake. Takođe ima antimikrobna i antibakterijska svojstva, koja mogu poboljšati zdraviju kožu glave. Pomešajte nekoliko kapi ulja lavande u 3 kašike osnovnog ulja, poput maslinovog ili otopljenog kokosovog ulja, i nanesite ga direktno na kožu glave. Ostavite ga najmanje 10 minuta pre nego što ga isperete i operete šamponom kao i inače. Ovo možete učiniti nekoliko puta nedeljno.

2. Eterično ulje peperminta

Ulje peperminta ili popularno nazvano mente, može izazvati osećaj hladnoće i peckanja kada pojača cirkulaciju u oblasti na koju se primenjuje. Ovo može pomoći u samom rastu kose. Jedno istraživanje je pokazalo da ulje mente, povećava broj folikula, dubinu folikula i ukupan rast kose. Pomešajte 2 kapi esencijalnog ulja mente sa osnovnim uljem po vašem izboru. Umasirajte ga u kožu glave i ostavite da deluje 5 minuta pre nego što kosu temeljno isperete šamponom i balzamom.

3. Eterično ulje ruzmarina

Pixabay.com

Ruzmarinovo ulje

Ako želite da poboljšate i debljinu i rast same dlake, ulje ruzmarina je odličan izbor zahvaljujući svojoj sposobnosti da poboljša generisanje ćelija. Prema jednoj studiji, ulje ruzmarina ima dobar učinak kod tretman za rast kose, ali sa manje svraba glave kao nuspojavom. Pomešajte nekoliko kapi ulja ruzmarina sa maslinovim ili kokosovim uljem i nanesite na kožu glave. Ostavite ga najmanje 10 minuta pre nego što ga isperite šamponom. Uradite ovo dva puta nedeljno za najbolje rezultate.

4. Eterično ulje kedra

Smatra se da esencijalno ulje kedra podstiče rast kose i smanjuje gubitak kose balansirajući žlezde koje proizvode ulje u skalpu. Takođe ima antifungalna i antibakterijska svojstva, koja mogu lečiti različita stanja koja dovode do peruti ili opadanju kose. Uključen u mešavinu sa lavandom i ruzmarinom, ekstrakt kedra takođe smanjuje gubitak kose kod osoba sa alopecijom areatom. Pomešajte nekoliko kapi esencijalnog ulja kedra sa 2 kašike osnovnog ulja po vašem izboru. Umasirajte ga u teme i ostavite da deluje 10 minuta pre nego što ga isperete. Možda ga je teško pronaći u prodavnicama prehrambenih proizvoda, ali možda ćete ga moći kupiti u manjim prodavnicama zdrave hrane.

5. Eterično ulje limunske trave

Pixabay.com

Lekovita je i limunska trava

Perut može biti uobičajena bolest, a zdravo teme bez peruti važan je deo zdravlja kose. Ulje limunske trave je efikasan tretman protiv peruti, a jedna studija iz 2015. godine je otkrila da značajno smanjuje perut nakon jedne nedelje. Ulje limunske trave protiv peruti je najefikasnije kada se koristi svakodnevno. Umešajte nekoliko kapi u šampon ili balzam dnevno i umasirajte u kožu glave.

6. Eterično ulje majčine dušice

Pixabay.com

Ulje majčine dušice

Majčina dušica može pomoći u podsticanju rasta kose stimulišući kožu glave i aktivno sprečavajući gubitak kose. Kao i ulje kedra, ulje majčine dušice takođe je od pomoći u lečenju alopecije areata. Majčina dušica je posebno jaka, čak i među esencijalnim uljima. Stavite samo 2 male kapi u 2 kašike osnovnog ulja pre nego što ga nanesete na kožu glave. Ostavite da deluje oko 10 minuta, a zatim isperite, a sa tim se slaže i portal "Heatline.com".

7. Eterično ulje žalfije

Pixabay.com

Žalfija je lekovita

Ulje žalfije sadrži isti acetat koji pomaže da ulje lavande bude toliko efikasno u povećanju rasta kose. Može poboljšati snagu kose, osim što povećava rast kose, otežava i lomljenje same dlake. Pomešajte 3 kapi ulja žalfije sa vašim omiljenim balzamom ili sa kašikom osnovnog ulja. Ako ga koristite svakodnevno, isperite nakon 2 minuta. Ako ga koristite jednom ili dva puta nedeljno, ostavite ga 10 minuta.

8. Eterično ulje čajevca

Ulje čajevca ima moćna svojstva čišćenja, antibakterijska i antimikrobna svojstva. Kada se koristi lokalno, može pomoći u uklanjanju folikula dlake i povećanju rasta kose. Ulja čajevca dolaze u mnogim koncentracijama, tako da je važno pratiti uputstva proizvođača. Neki su visokokoncentrovana eterična ulja, a drugi proizvodi se mešaju u kremu ili ulje. Studija iz 2013. je čak otkrila da je mešavina koja sadrži ulje čajevca i minoksidi, bila efikasnija od samog minoksidila u poboljšanju rasta kose, iako je potrebno više studija o korišćenju samo ulja čajevca. Pregled iz 2015. otkrio je da se drvo čaja obično koristi u proizvodima protiv peruti. Možete umešati 10 kapi eteričnog ulja čajevca u šampon ili balzam i koristiti ga svakodnevno. Ili, možete pomešati 3 kapi sa 2 kašike osnovnog ulja i ostaviti da deluje 15 minuta pre nego što ga isperite.

9. Eterično ulje jing-janga

Dok bi oni sa masnom kosom i kožom želeli da preskoče ovo, jing-jang ulje je idealno za one sa suvim skalpom, jer može da stimuliše proizvodnju sebuma. Pošto nedostatak dovoljno ulja i sebuma dovodi do toga da kosa postane suva i lomljiva, jing-jang može poboljšati teksturu kose i smanjiti njeno lomljenje. Pomešajte 5 kapi esencijalnog jing-jang ulja sa 2 kašike toplog ulja. Umasirajte ga u kožu glave i umotajte glavu toplim peškirom. Ostavite ga 30 minuta pre nego što ga isperete. Jing-jang se takođe može naći u preparatima kao što su šamponi ili kreme.

10. Ricinusovo ulje

Pixabay.com

Ricinus je lekovit

Ricinusovo ulje nanosi se na kosu iz više razloga. Jedan od osnovnih je hidratacija temena glave i revitalizacija kose. Može služiti i za brži rast kose. S` obzirom da je ulje potpuno bezbedno možete ga koristiti svakodnevno. Najefikasniji način primene odnosi se na utrljavanje ulja u kožu glave.

Kako bi bilo delotvorno po folikulu dlake kao samo teme, preporučuje se da ostavite preko noći ovo ulje na kosi. Ujutru isperite mlakom vodom i šamponom bez sulfata. Ovaj proces možete ponavljati svake nedelje, nakon određenog perioda, primetićete da kosa manje opada, da je teme zdravije i da kosa brže raste. Zahvaljujući vitaminu E i omega mastima, ricinusovo ulje predstavlja jedan od najboljih vidova nege kada je opadanje kose u pitanju

Treba voditi računa da je ovo ulje izuzetno masno i da kožu glave morate dubinski oprati nakon korišćenja ove maske.

Srećna republika posebno ističe lekovita ulja za negu tela.

1. Kokosovo ulje

Pixabay

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje se lako upija u kožu i poznato je da ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući i one od vitamina E i K, kao i njegova antifungalna i antibakterijska svojstva. Zajedno sa kakao puterom, kokosovo ulje će verovatno izazvati idealnu smesu koja je potrebna vašem telu. Uopšteno govoreći, kokosovo ulje je odlična opcija za skoro sve, osim ako imate masnu kožu i skloni ste aknama, ne bi ga trebalo koristiti na licu. U studiji objavljenoj u časopisu Dermatitis, istraživači su otkrili da je kokosovo ulje bolje od maslinovog ulja u hidrataciji kože kada se koristi zasebno. Ne zaboravite da potražite hladno ceđeno, nerafinisano kokosovo ulje za negu lica ili kože.
 

2. Maslinovo ulje

Pixabay

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje obično ne izaziva alergijske reakcije, ali za najbolje rezultate obavezno se odlučite za ekstrakt devičanske sorte. Maslinovo ulje sadrži vitamine A, D, E i K, a neka istraživanja, kao što je studija objavljena u oktobru 2016., nude naučne dokaze o njegovom potencijalu kao hidratantne kreme. Sa svojom teškom konzistencijom, odličan je izbor za primenu na celom telu. Možda biste čak želeli da isprobate sredstvo za čišćenje od maslinovog ulja ili sapun za čišćenje koje neće isušiti vašu kožu.

3. Ulje suncokretovog semena

Ulje suncokretovog semena je široko dostupno, bogato vitaminom E i lako se upija u kožu, što ga čini odličnim izborom kao prirodni hidratant. Jedna studija, objavljena u časopisu "Pediatrics Dermatologi", otkrila je da suncokretovo ulje kod novorođenčadi bolje štiti barijeru kože i ne izaziva niti pogoršava atopijski dermatitis, koji je oblik ekcema, u poređenju sa maslinovim uljem.

4. Shea puter

Dobijen od orašastih plodova afričkog shea drveta, shea puter je supstanca slična loju koja se obično nalazi u čvrstom obliku, ali se topi na telesnoj temperaturi, a ponekad se koristi kao hidratantna krema i proizvod za kosu. Dodaje se da nisu viđeni pacijenti koji imaju alergijske reakcije na to. Nerafinisani, organski ši puter se takođe može kombinovati sa maslinovim uljem ili kokosovim uljem kako bi se stvorila glatkija tekstura za nanošenje, prenosi portal "Everydayhealth.com"

5. Jojoba ulje

Pixabay.com

Jojoba ulje

Jojoba je poreklom iz Meksika i američkog jugozapada, gde su njena ulja ekstrahovana iz semena i korišćena u medicini od strane indijanskih plemena. U pregledu objavljenom u časopisu italijanskog društva za dermatologiju i polno prenosive bolesti, istraživači su otkrili da ulje jojobe može imati antiinflamatorne efekte i efekte zaceljivanja rana, između ostalih prednosti za kožu.

6. Bademovo ulje

Pixabay

Ulje badema

Napravljeno od presovanih sirovih badema, bademovo ulje je puno prednosti, kao što su vitamin E, cink, proteini i kalijum. Ima lakšu teksturu od maslinovog ulja i shea putera, što mnogi smatraju privlačnim za upotrebu na licu. Ali stručnjaci kažu da ulje slatkog badema može dovesti do alergijskih reakcija, pa preporučuju da ga izbegavate ako imate osetljivu kožu.
 

7. Ulje semena grožđa

Sadrži vitamin E i esencijalne masne kiseline. Ulje semena grožđa je lagano u poređenju sa drugim prirodnim uljima. Takođe nudi antioksidativna, antimikrobna i antiinflamatorna svojstva. Ulje semenki grožđa se pak ređe koristi za kožu od drugih ulja, ali je optimistična njegova dalja proizvodnja. Nisu viđene alergijske reakcije na ovo ulje. Definitivno ima brojne fitokemikalije koje takođe imaju antioksidativne prednosti, što je svakako prednost.

8. Ulje semena šipka

Ekstrahovano iz semena grmova divlje ruže, ulje semena šipka je doživelo porast popularnosti i sve se više nalazi u proizvodima za negu kože lica koji nude hidratantne i antiejdžing prednosti. Pregled istraživanja objavljenog u januaru 2018. u Međunarodnom žurnalu molekularnih nauka primećuje da esencijalne masne kiseline i antioksidansi u ovom ulju, uključujući provitamin A, pružaju „relativno visoku zaštitu od zapaljenja“ i oksidativnog oštećenja kože, i da ulje semena šipka pokazao obećavajuće rezultate kada se koristi za ublažavanje upalnih stanja kože kao što je ekcem.

9. Arganovo ulje

Pixabay.com

Araganov plod

Ulje argana će najbolje poslužiti prilikom nege stopala, usana i ruku, ali će pomoći i prilikom nege celog tela, čak i lica. Ova vrsta ulja neće ostaviti masan trag na koži jer se veoma brzo upija, pa neče biti ni fleka na garderobi. Arganovo ulje pružiće dubinsku hidrataciju vašim usnama ukoliko ga upotrebite kao melem na sledeći način: Dve tri kapi ulja argana umasirajte blago prstima na usne i sačekajte da ga usne upiju, a višak obrišite. Dok ga prilikom nege stopala koristite tako što ćete ga nakon pilinga stopala u debelom sloju namazati na pete i obući pamučne čarape u kojima ćete prespavati. I ovaj tretman ponavljajte svako veče dok vam pete potpuno ne omekšaju. Isti postupak možete primeniti i tokom nege ruku.

10. Ulje bršljana

Ulje bršljana biće veoma korisno onima koji žele da se reše celulita. Ovo ulje možete pronaći u svim apotekama i koristiti u kućnim uslovima putem blage masaže. Naime, ulje bršljana koristi se i u salonima tokom anti celulit masaža tako što se rukama dobro utrlja na predeo zahvaćen celulitom i kasnije tretira aparatima. Ukoliko želite ovaj tretman da sprovedete kod kuće, potrebno je da ulje nanesete na željeni predeo na telu i jakim pokretima ruku, odnosno masažom, ga utrljate u kožu. Masaža treba da traje oko 10 minuta, a postupak treba ponavljati što češće, ukoliko ste u mogućnosti čak i dva puta na dan. Nakon masaže ulje možete ostaviti na koži i ne ispirati odmah.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)