Tetka Saveta

Poželećete da ste ovo znali RANIJE: 15 TOP trikova za PRANJE I SUŠENJE VEŠA!

Ako vam se ikada desilo da upropastite celu turu belog veša samo jednom čarapom ili da vam se neki komad garderobe magično zagubi u prostranstvima bubnja, ovaj tekst je kao stvoren za vas!

06.06.2022 11:00

Poželećete da ste ovo znali RANIJE: 15 TOP trikova za PRANJE I SUŠENJE VEŠA!
youtube/printscreen-Fabiosa Australia

Svi smo barem jednom prošli kroz ove situacije. Veš vam iz mašine izlazi beo od praška ili se toliko zapetlja kao da su komadi garderobe igrali “Tvister” u bubnju. Takvi problem su učestali i umeju da nas iznerviraju za sekundu. Međutim, i za njih ima leka, a portal Srećna Republika vam otrkiva 15 vrhunskih trikova koji će vam u tome pomoći.

1. Svi rajsferšlusi zatvoreni, sva dugmad otkopčana

youtube/printscreen-Fabiosa Australia

Prilikom pranja otkopčajte dugmad i zatvorite rajsferšluse

Kada perete košulje, otkopčajte svu dugmad, a kada perete džempere, jakne i dukserice postarajte se da su svi rajsferšlusi zatvoreni. Veš će se na ovaj način manje gužvati i lakše peglati kasnije.

2. Čarape i čipkani veš perite u vrećici za veš mašinu

Kako biste izbegli rastegnutu ili pocepanu čipku, ali i rasparivanje čarapa, kupite mrežicu za pranje sitnog veša. One nisu naročito skupe, a ukoliko u njih ubacite soknice, natikače ili osetljivo donje rublje, opraće se bolje i trajaće vam duže.

3. Kupaće kostime perite na ruke

Kako biste izbegli oštećenja na kupaćim kostimima, uvek ih perite ručno. Ukoliko ih ubacite u bubanj sa ostalim vešom, velika je verovatnoća da će iz njega izaći izdeformisani i izgrebanog materijala.

4. Ne koristite previše praška za pranje

Umesto toga, odmerite adekvatnu količinu praškastog deterdženta u merici na osnovu težine veša i jačine fleka na odeći u bubnju. Tako ćete izbeći omraženi beli trag koji često ume da ostane po odeći, a i mašina će vam duže trajati. 

5. Perite jorgane i kabaste jakne kao profesionalci

Da se jorgan i zimske jakne ne bi gužvali kada ih perete ili sušite u bubanj mašina za pranje i sušenje stavite i teniske loptice.

6. Ne prepunjavajte bubanj mašina za pranje i sušenje

Ovo je loše ne samo za mašine koje obavljaju posao, već i za sam veš, budući da se neće ni oprati ni osušiti kako treba.

7. Sortirajte odeću po bojama

Da biste izbegli roze košulje i izbledelu garderobu, uvek sortirajte veš po bojama. Odvajajte beli, tamni i šareni veš, jer ćete na taj način sprečiti uništavanje i farbanje odeće, a moći ćete bolje i da regulišete temperature pranja i program koji koristite.

8. Da vam odeća jarkih boja bude kao nova

Svi želimo da nam odeća živih boja ostane kao nova što duže. Perite je izvrnutu naopačke kako bi vam ona potrajala.

9. Vežite kaiš, rešite problem

youtube/printscreen-Fabiosa Australia

Prilikom pranja bademantila vežite im kaiš

Kada perete bademantile ili bilo šta drugo što ima kaiš, uvek ga svežite i zategnite, kako se kaiš ne bi oštetio ili zapetljao tokom pranja.

10. Provetravanje veš mašine

Nakon završenog pranja vrata veš mašine i fioku za prašak uvek ostavite ovorene kako biste izbegli nakupljanje gljivica i stvaranje buđi i plesnivog mirisa.

11. Folija pomaže pri pranju

Aluminijum pojačava delotvornost deterdženta i smanjuje statički elektricitet, te u mašinu za pranje i sušenje ubacite par kuglica aluminijumske folije.

12. Borba protiv vlažnog veša

Ako vam je veš iz mašine izašao nedovoljno isceđen, zamotajte ga u čist peškir, koji će upiti višak vlage i pomoći vam da lakše iscedite vodu iz tkanine.

13. Potraga za izgubljenim blagom

Ukoliko ste zagubili čarapu pri pranju, potražite je u pregibu tunel gume na otvoru vaše veš mašine.

14. Puder ispravlja “krive Drine”

youtube/printscreen-Fabiosa Australia

Bebi puder olakšava peglanje

Ukoliko imate košulju koja se teško pegla, pospite je bebi puderom i stvari će ići mnogo lakše. Naravno, to važi samo za odeću svetlih boja.

15. Džemper vam se rastegao na žici za sušenje?

youtube/printscreen-Fabiosa Australia

Uz ovaj trik sprečite rastezanje mokrih džempera

Uzmite par hulahopki, pa svaku nogavicu provucite kroz jedan rukav. Rukave naberite duž nogavica hulahopki, pa umesto kačenja rukava džempera, vrh nogavica hulahopki obmotajte par puta oko žice i štipaljkom pričvrstite za nju. Takođe, štitpaljke koje obično kačite na okovratnik džempera uklonite, pa gaćice hulohopki, koji bi sada trebalo da se nalaze kod otvora za glavu, pričvrstite štipaljkom za žicu. Nakon toga džemper poprskajte vodom i ostavite ga da se tako viseći osuši.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)