Tetka Saveta

OVO NISTE ZNALI: Postoji pravilan način da se jedu Toblerone!

Tiktoker je sa Internet vaseljenom podelio ispravan način za konzumiranje čuvenog trouglastog slatkiša i izazvao sveopštu pometnju među pratiocima.

30.05.2022 17:30

OVO NISTE ZNALI: Postoji pravilan način da se jedu Toblerone!
tiktok/printscreen-sidneyraz

Svako joj se obraduje kada je vidi u prodavnici ili nešto češće, na aerodromu. Nezaobilazni je deo svih zimskih praznika i izazivač sveopšte radosti kada nam je neko donese iz inostranstva. Svako ko je odrastao tokom 90-ih zna da pričamo o Toblerone čokoladi.

Čuvena poslastica nepravilnog oblika bila je i ostala enigma mnogima, upravo zato što je teško shvatiti kako bi takav slatkiš trebalo da se jede. Portal Srećna Republika razotkriva ovu misteriju i predstavlja pravilan način da “navalite” na svoju čokoladnu štanglu.

Naime, Tiktoker Sidni Raz je korisnicima ove društvene mreže nedavno skrenuo pažnju na čuvenu švajcarsku čokoladu. U jednom od svojih videa, Sidni u ruci drži svima dobro znanu trouglastu kutiju i obraća se svojoj publici čuvenom uvodnom rečenicom:

- Evo nečega što nisam znao do svojih 30-ih.

On je otvorio čokoladu i na njoj demonstrirao pravilan način da odlomite jedan trougao svoje Toblerone. On je to uradio tako što je uštinuo dva vrha i približio ih, pri čemu se jedan od segmenata odvojio od ostalih lako i bez muke. Sidni je zatim rekao:

- Trebalo bi da uštinete Toblerone, ja sam delove uvek odlamao.

Sidnijev video već ima 3,4 miliona pregleda, a činjenica da je snimak pobrao više od 335.000 lajkova i pregršt komentara govori o tome da su ljudi bili u šoku nakon ovog otkrića, piše portal Miror

Jedan pratilac mu je napisao:

- Čekaj, ja sam do sada mislio da svi odgrizu komad čokolade, koji ih svojim šiljkom pritom i ubode u gornji deo usta i nepca?

Onda je drugi prokomentarisao:

- Ali ako ovako odlomiš čokoladu, ostavićeš otisak prsta na drugom komadu, a to mi smeta.

- Konačno sam nešto znao. Osim što ja to nikada ne uradim, zagrizem čokoladu i sve se završi tako što mi vrh čokolade uđe u nozdrvu, a ja svaki put samo što ne slomim zub - dodao je treći korisnik.

Ako ste se, pak, ikada zapitali zašto je ova slasna čokolada tako neobičnog i nepristupačnog oblika, otkrićemo vam i tu tajnu!

Naime, tvorcu čuvenog trouglastog slatkiša, Teodor Tobleru, je vrh Materhorn u švajcarskim Alpima poslužio kao inspriracija da stvori delo koje je proslavilo njega i njegovu fabriku čokolade.  

Samo ime je kombinacija prezimena tvorca, Tobler, i imena čuvenog italijanskog slatkiša, torone, koji se sastoji od karamelizovanog šećera, meda i orašastih plodova. Budući da su baš ovi sastojci sastavni deo poznate čokolade, ime savršeno opisuje njegovu slatku i hrskavu suštinu.

Što se logoa na pakovanju tiče, sada kada znate da je oblik slatkiša inspirisan čuvenim planinskim vencem, neće vas čuditi slika vrha koja se našla na ambalaži. Ipak, ako pogledate malo pažljivije, verovatno ćete primetiti siluetu medveda, koji se proteže skoro celom visinom planine na pakovanju.

Ne radi se o bilo kakvom medvedu, već o medvedu sa zvaničnog grba grada Berna, prestonice Švajcarske. Naime, želeći da oda počast gradu u kome je čuvena čokolada nastala, Tobler je insistirao da se ovaj simbol nađe i na ambalaži slasnog slatkiša. Bern je inače poznat kao “grad medveda”, te je iz tog razloga simbolika poznatog trouglastog pakovanja još jača i plemenitija.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)