Čokolada i vanila su spoj iz snova kada se radi o slatkišima. Bilo da zaplešu zajedno u nekom sladoledu ili torti, njihove arome se međusobno prožimaju i izazivaju pravu eksploziju ukusa. Portal Srećna Republika vam donosi recept za jednostavni čoko-vanila kolač koji će cela porodica obožavati i smazati za tren oka.
Sastojci:
Kora:
- jaje
- 100 g šećera
- 100 ml mleka
- pola kesice praška za pecivo
- 150 g brašna
- kašika kakao praha
Fil:
- 250 ml mleka
- 4 kašike šećera
- kašika ekstrakta vanile
- kesica želatina
Glazura:
- 50 g crne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Umutite jaje i šećer, tako da smesa postane pastelno žute boje i da se kristali šećera rastope. U tu istu činiju dodajte mleko i ulje, pa sve sjedinite. U tečne sastojke dodajte sve praškaste, brašno, kakao i prašak za pecivo, pa mutate sve dok ne dobijete homogenu smesu bez grudvica.
Kada je testo za koru spremno, pleh dimenzija 20x30 cm obložite papirom za pečenje i u njega prespite testo. Pecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa. Testo bi trebalo da bude skroz pečeno nakon nekih 20 minuta, ali bi to ipak bilo najbolje da proverite čačkalicom.

tiktok/printscreen- cookbakedecorate
Ispečenu koru izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi. Nakon toga je odvojite od papira za pečenje i isecite na dva sloja po sredini. Nastavite sa pripremom fila za ovaj kolač.
U šerpicu sipajte mleko, šećer i esktrakt vanile, promešajte da se sve sjedini i kako bi se šećer rastopio i zagrevajte na ringli dok ne proključa. U ključalu tečnost dodajte želatin i mešajte smesu dok se kristali želatina ne istope. Nakon toga fil sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi.
tiktok/printscreen- cookbakedecorate
Jedan sloj kore vratite u pleh i preko njega stavite fil. Ravnomerno ga rasporedite po celoj kori i preklopite drugim slojem kore. Ukoliko želite da vam korice budu još sočnije, premažite ih nekom marmeladom ili šećernim sirupom.
Napravite glazuru od rastopljene čokolade i ulja i njome prelijte kolač. Glazuru ravnomerno rasporedite po kolaču i ostavite da se steže sat vremena u frižideru. Nakon toga, slatkiš secite na kocke i poslužite vašim najmilijima.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)