Rumene i slasne jagode su u punom jeku. Iskoristite to da svojim ukućanima spremite ukusno osveženje u vidu jogurt pite sa ovim crvenim voćkicama. Portal Srećna Republika vam predstavlja recept za savršeni lagani desert.
Sastojci:
Testo:
- 350 g oštrog brašna T-400
- 50 g šećera
- kesica vanilin šećera
- kesica od 16 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 100 ml masnijeg jogurta
- 180 g putera ili margarina
Fil:
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- kesica vanilin šećera
- 70 g oštrog brašna T-400
- 300 ml jogurta
- 500 g jagoda
Priprema:
Očistite i operite jagode. U posudu sipajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa sve suve sastojke promešajte i sjedinite. U njih dodajte masniji jogurt i naseckajte maslac ili margarin. Sve to umutite mikserom dok ne vidite da počinje da se formira rastresito testo, a ako vam deluje previše suvo, možete mu dodati malo vode ili mleka.
Kuhinjsku radnu porvršinu pospite brašnom, pa na nju prebacite testo. Umesite i sjedinite sve mrvice testa, ne bi trebalo da vam oduzme previše vremena, budući da će se pod toplotom dlanova masnoća u testu rastopiti i pomoći testu da se poveže. Kalup sa odvojivim dnom prečnika 24 cm obložite papirom za pečenje, namontirajte ga, pa višak papira odsecite.
U kalup prebacite testo, pa ga lepo i ravnomerno utisnite po dnu i ivicama. Možete se poslužiti čak i čašom koja će vam olakšati ovaj posao. Viljuškom izbockajte testo na dnu i stavite testo u frižider na nekih 30 minuta da se hladi i steže. U međuvremenu napravite fil.
Možda vas zanima…
U dubljoj posudi umutite jaja, a dok ih mutite dodajte postepeno šećer i vanilin šećer. Kada jaja dobiju svetliju pastelno žutu boju, dodajte u posudu brašno i masniji jogurt, pa sve dobro umutite. Očišćene jagode isecite na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od njihove veličine. Izvadite testo iz frižidera, pa u kalup preko testa pospite jagode. Jagode prelijte filom.
Ubacite kalup u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni Celzijusa i ostavite da se peče nekih 45 do 50 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne. Kolač bi s vremena na vreme trebalo da proverite, a najbolje ćete proveriti da li je pečen tako što ćete najdeblji deo kolača probosti čačkalicom ili drvenim ražnjićem.
Ako se ništa ne uhvati za čačkalicu, znaćete da je kolač pečen. Ostavite kolač da se ohladi, pa ga poslužite ukućanima. Možete ga servirati uz šlag, sladoled od vanile ili u solo varijanti. U svakom slučaju će nestati sa tanjira za tili čas.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)