Slatkiši

POSNA, A PREUKUSNA: Kremasta straćatela torta je pravo slasno zadovoljstvo!

Ukoliko i u danima posta želite da se zasladite, donosimo vam idealan desert za celu porodicu!

22.04.2022 08:00

POSNA, A PREUKUSNA: Kremasta straćatela torta je pravo slasno zadovoljstvo!
tiktok/printscreen-marinkovicifamily

Istina je da posna ishrana sa sobom donosi određena ograničenja, ali to svakako ne znači da bi zbog toga trebalo da se odreknete slatkiša. Portal Srećna Republika vam predstavlja savršenu straćatela tortu u posnom izdanju!

Sastojci:

Kora:

  • kutija mlevenog posnog keksa
  • 100 g otopljenog margarina
  • sok od jednog limuna
  • sok od jedne pomorandže

Fil:

  • 4 pudinga od vanile
  • 10 kašika šećera
  • litar vode
  • 75 g posnog šlaga
  • 150 ml gazirane vode
  • 250 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g rendane posne čokolade za kuvanje

Dekoracija:

  • 75 g posnog šlaga
  • 150 ml gazirane vode
  • 50 g rendane posne čokolade za kuvanje

Pripema:

Da napravite koru, pomešajte u činiji mleveni keks, otopljeni margarin i sok od ceđenog limuna i pomorandže. Kada keks upije tečnost, utisnite koru u kalup za torte ili čizkejk i poravnajte. Ostavite kalup u frižideru da se kora steže.

Za fil, prvo puding i šećer rastvorite u 500 ml vode, a ostalih 500 ml stavite u šerpu da proključa. Kada se to desi, skuvajte puding po uputstvu sa kesice. Zatim, umutite celu količinu šlaga potrebnu za recept, 150g, i to sa 300 ml gazirane vode. Pola količine će vam trebati za fil, a druga polovina za dekoraciju.

Zatim omekšali margarin izmiksajte sa šećerom u prahu, pa kada se sjedine u tu smesu dodajte polovinu skuvanog pudinga. Promešajte, pa dodajte ostatak pudinga i opet izmiksajte. U to zatim dodajte pola količine umućenog šlaga, a ostatak sačuvajte za dekoraciju.

tiktok/printscreen-marinkovicifamily

Izrada posne straćatela torte

U skoro gotov fil dodajte 200 g izrendane posne čokolade za kuvanje i promešajte špatulom, pa izlijte preko kore u kalup i ostavite u frižideru da se hladi i steže jedan ceo dan. Kada se torta ohladi i formira, po vrhu pospite 50 g rendane posne čokolade za kuvanje i dekorišite ostatkom šlaga po želji.

Ukoliko vam se sam recept sviđa, ali vam nije potrebna posna varijanta, zameniti posni keks običnim, margarin u receptu maslacem, posni šlag običnim, šlag razmutite u mleku, puding isto skuvajte sa mlekom i posnu čokoladu za kuvanje zamenite nekom mlečnom po želji. Ova torta je savršena u svakom slučaju, bilo da postite ili ne.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)