Slatkiši

NEĆETE VEROVATI KOLIKO JE LAKO: Napravite lenju pitu po starinskom receptu!

Ovaj tradicionalni kolač kombinuje jednostavnost i neverovatan ukus koji osvaja sve generacije.

Slika Autora
byIva Milenković

28.08.2025 08:01

NEĆETE VEROVATI KOLIKO JE LAKO: Napravite lenju pitu po starinskom receptu!
shutterstock.com/Ahanov Michael

Ako ste mislili da priprema pite mora biti komplikovana i dugotrajna, ova lenja pita će vas potpuno demantovati. Jednostavna, brza i neverovatno ukusna, idealna je za doručak, užinu ili brzu poslasticu posle ručka. Sve što vam je potrebno su osnovni sastojci koje već imate u kuhinji, a rezultat će očarati i najzahtevnije sladokusce.

Još jedna prednost lenje pite je što se može prilagoditi vašim željama, voće po izboru, čokolada, orašasti plodovi ili krem sir, izbor je vaš. Recept je toliko fleksibilan da čak i početnici u kuhinji mogu napraviti savršenu verziju bez stresa i muke.

U nastavku sledi detaljan recept za najukusniju lenju pitu koju ćete probati!

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 200 g margarina ili putera
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 g voća po izboru (jabuke, višnje, šljive…)
  • prstohvat soli

Priprema:

Za početak zagrejte rernu na 180 stepeni. U velikoj činiji umutite jaja sa šećerom, dodajte mleko i omekšali margarin i sve dobro sjedinite.

Postepeno umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli dok ne dobijete glatko testo. Polovinu testa rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje.

shutterstock.com/Ahanov Michael

Lenja pita sa jabukama netaje sa tanjira za tren oka

Na testo ravnomerno stavite voće po izboru izrendano ili isečeno na sitne komadiće. Preko voća rasporedite ostatak testa i lagano ga rasporedite rukom ili kašikom.

Pecite 30–35 minuta dok pita ne dobije zlatno smeđu boju i ne bude meka na dodir. Ostavite da se malo ohladi, isečite na kocke i poslužite. Po želji pospite šećerom u prahu.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)