Slatkiši

BAKLAVA SA VIŠNJAMA I MLEVENIM KEKSOM JE SPOJ KOJI MORATE PROBATI: Hit postastica postaje zvezda ovog leta

Zaboravite klasičnu baklavu – ova verzija će vas oduševiti!

Slika Autora
byNevena Jakovljević

04.06.2025 08:01

BAKLAVA SA VIŠNJAMA I MLEVENIM KEKSOM JE SPOJ KOJI MORATE PROBATI: Hit postastica postaje zvezda ovog leta
Shutterstock/Bojan Pavlukovic

Baklava sa višnjama i mlevenim keksom je savršena poslastica koja spaja sočnost tradicionalnog deserta sa osvežavajućom kiselkastom notom voća. Njena bogata aroma i nežna tekstura čine je neodoljivom za sve ljubitelje slatkiša. Svaki zalogaj krije savršen balans između slatkog sirupa, prhkih kora i punjenja od višanja i keksa koje se topi u ustima.

U nastavku pogledajte recept za baklavu sa višnjama i plazmom.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 3 jajeta
  • 200 g šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 200 g kisele pavlake
  • 250 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g mlevene plazme
  • 700 g očišćenih višanja

Za sirup:

  • 400 g šećera
  • 500 ml voda
  • 1 limun

Priprema:

U pripremi ovog ukusnog kolača, prvi korak je ručno mućenje jaja, šećera i vanil-šećera. Nakon što se jaja, šećer i vanil-šećer dobro sjedine, dodaju se kisela pavlaka i ulje. Sve ovo se pažljivo meša ručnom žicom za mućenje dok se ne dobije homogena smesa.

Kada je smesa spremna, potrebno je pripremiti pleh. Premažite ga uljem kako bi se obezbedilo da se kolač ne zalepi. Prvi sloj se sastoji od kore koju treba premazati pripremljenom smesom. Ovaj postupak se ponavlja s još jednim slojem kore, koji takođe treba premazati smesom. Nakon toga, dolazi zanimljiv deo – raspoređivanje mlevene plazme. 

Nakon što je polovinu plazme raspoređena, ponovo se postavlja kora, premazuje smesom, a zatim se dodaju još dve kore, svaka premazana smesom. Ova višeslojna struktura kolača ne samo da doprinosi bogatom ukusu, već i vizuelnoj atraktivnosti. Na kraju, sve to se završava raspoređivanjem višanja, koje dodaju osvežavajuću kiselkastu notu, savršeno balansirajući slatkoću kolača. 

Nakon što smo sve slojeve pripremili, baklavu je potrebno iseći na kocke željene veličine. Ovaj korak je važan jer omogućava ravnomerno pečenje i kasnije lakše serviranje. Potrebno je ostaviti baklavu da odstoji 30 minuta pre pečenja. Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni, a baklava se drži unutra oko 40 minuta. 

Nakon što je baklava pečena, važno je da se ispravno pripremi sirup. U šerpu se stavlja šećer, voda i tri koluta limuna, a zatim se sve kuva 25 minuta. Zanimljivo je da se limun mora izvaditi nakon deset minuta kuvanja kako sirup ne bi bio isuviše kiseo. Kada se sirup pripremi i baklava ohladi, preliva se vrelim sirupom. 

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)