Slatkiši

NAJBOLJI RECEPT ZA DOMAĆE KROFNE: Pravo iz bakine tajne sveske, vazdušaste i meke kao duša!

Prave krofne, onakve kakve su pravile naše bake, moraju da ima zlatno-smeđu koricu, širok beli venac u sredini i lagano, šupljikavo testo koje se topi u ustima.

Slika Autora
byDragana Petrović

05.08.2025 08:01

NAJBOLJI RECEPT ZA DOMAĆE KROFNE: Pravo iz bakine tajne sveske, vazdušaste i meke kao duša!
Shutterstock/Viktoria Hodos

U Srbiji krofne nisu samo slatkiš, to je uspomena na detinjstvo kad cela kuća zamiriše dok baka pravi krofne za unučiće. Kada se na stolu pojave tople, rumene, šupljikave krofne posute šećerom u prahu, svi ostali kolači kao da padnu u zaborav.

Prave krofne, onakve kakve su pravile naše bake, moraju da ima zlatno-smeđu koricu, širok beli venac u sredini i lagano, šupljikavo testo koje se topi u ustima. Još kad se unutra napune džemom od jagoda ili šljiva, to je uksu koji se nikad ne zaboravlja. 

Kako su znale naše bake, dobre krofne ne pravi se na brzinu. Testo traži pažnju i toplinu, a tajna uspeha je u pravilnom narastanju testa. Kada se testo umesi, ostavlja se na toplom mestu i pokrije se pamučnom krpom, ne folijom, baš onako kako su to radile bake.

shutterstock.com

Prave, domaće krofne treba da budu zlatno žute boje sa širokim belim vencem

Testo mora da udvostruči zapreminu pre nego što se krene dalje. Kad se izvadite modlom, treba ih pustiti da još najmanje pola sata odmaraju kako bi imale dobro poznatu mekoću i vazdušastu strukturu. Još jedan važan trenutak u pripremi krofni jeste samo prženje. Krofne ne smeju da budu masne, a to se postiže isključivo tako što se prže u jako vrelom ulju, kratko i s obe strane, dok ne dobiju zlatno-žutu boju. 

Srećna republika vam poklanja starinski recept za domaće krofne koji stiže pravo iz bakine tajne sveske sa receptima koji se prenose generacijama.

Sastojci: 

  • 1 kg brašna (tip 400)
  • 40 g svežeg kvasca
  • 3 dl mlake vode
  • 2 dl kisele vode
  • 1 dl ulja
  • 2 kašike šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • narendana kora jednog limuna
  • 1 kašičica soli

Priprema:

U manjoj činiji sjediniti kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna sa malo mlake vode. Ostaviti da se kvasac aktivira. U veću vanglu sipati nadošli kvasac, dodati ulje, preostalu vodu, kiselu vodu, šećer, vanilin šećer i narendanu limunovu koru. Postepeno dodavati brašno pomešano sa solju i mesiti dok ne dobijete glatko, meko testo. Pokriti testo pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste dok ne udvostruči zapreminu.

Razviti testo na pobrašnjenoj površini, vaditi krofne čašom i slagati ih na dasku ili pleh. Ponovo ih pokriti i ostaviti još najmanje 30 minuta da narastu. Pržiti ih u dubokom, vrelim ulju, s obe strane, dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Izvaditi na papirni ubrus, puniti po želji čokoladom, marmeladom ili domaćim džemom i posuti prah šećerom. Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)