Pored kiflica, štrudle i pita, omiljeni slatkiš u Srbiji jesu krofne. Prave domaće krofne trebalo bi da budu hrskave spolja, šuplje iznutra, sa širokim belim vencem po sredini i ne previše masne. U suprotnom, više liče na uštipke nego na vazdušasto slatko testo, karakteristično za krofne. Svaka domaćica ima neki svoj recept, ali naše bake su imale sjajan trik kako da krofne uvek narastu i budu meke kao duša. Tajna je u čekanju da testo naraste. Kad ga umesite, obavezno ga držite na toplom mestu i pokrijte pamučnom krpom. Tek kada se količina udvostruči, to je znak da je ono spremno za dalju obradu, odnosno za vađenje krofni pomoću modle i novo čekanje od barem pola sata da testo dodatno naraste.
Prilikom prženja u dubokom ulju neophodno je da masnoća bude vrela, a krofne se prže tek toliko da dobiju zlatnu boju. Ako je temperatura niska, testo će se "napiti“ ulja, a to niko ne voli.
Srećna republika vam poklanja starinski recept za krofne, a uz ove savete naših baka sigurno će vam uspeti.
Sastojci:
- 1 kg brašna tip 400
- 40 g kvasca
- 3 dl mlake vode
- 2 dl kisele vode
- 1 decilitar ulja
- 2 kašike šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- narendana kora limuna
- 1 kašičica soli
- 50 g maslaca
Priprema:
U vanglu stavite kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna. Dobro izmešajte s malo vode i ostavite da kvasac nadođe. Zatim u nadošli kvasac sipajte ulje, vodu, kiselu vodu, šećer, narendanu koru limuna i vanilin šećer. Potom zamesite testo sa brašnom u koje ste dodali so. Kad umesite testo, pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da nadođe. Kad se masa udvostruči lagano ga razvucite na brašnjavoj podlozi i čašom vadite krofne. Poređajte ih, pokrijte opet pamučnom krpom i ostavite da dodatno nadođu minimum 30 minuta. Tek tada ih pecite u vrelom ulju i vadite ih čim dobiju zlatno-žutu boju. Ostavite ih na papirnom ubrusu koji će dodatno pokupiti višak masnoće. Punite ih po želji džemom ili kremom, a potom pospite prah šećerom.
Uživajte!
Komentari (0)