Slatkiši

KROFNE PO STARINSKOM RECEPTU: Vazdušaste i meke, ne upiju ni kap ulja, a uz ovaj bakin trik sigurno uspevaju!

Ovo je tajna kako da napravite ovu ukusnu poslasticu koju svi vole posebno deca.

12.02.2025 08:01

KROFNE PO STARINSKOM RECEPTU: Vazdušaste i meke, ne upiju ni kap ulja, a uz ovaj bakin trik sigurno uspevaju!
shutterstock.com

Pored kiflica, štrudle i pita, omiljeni slatkiš u Srbiji jesu krofne. Prave domaće krofne trebalo bi da budu hrskave spolja, šuplje iznutra, sa širokim belim vencem po sredini i ne previše masne. U suprotnom, više liče na uštipke nego na vazdušasto slatko testo, karakteristično za krofne. Svaka domaćica ima neki svoj recept, ali naše bake su imale sjajan trik kako da krofne uvek narastu i budu meke kao duša. Tajna je u čekanju da testo naraste. Kad ga umesite, obavezno ga držite na toplom mestu i pokrijte pamučnom krpom. Tek kada se količina udvostruči, to je znak da je ono spremno za dalju obradu, odnosno za vađenje krofni pomoću modle i novo čekanje od barem pola sata da testo dodatno naraste.

Prilikom prženja u dubokom ulju neophodno je da masnoća bude vrela, a krofne se prže tek toliko da dobiju zlatnu boju. Ako je temperatura niska, testo će se "napiti“ ulja, a to niko ne voli.

Srećna republika vam poklanja starinski recept za krofne, a uz ove savete naših baka sigurno će vam uspeti.

Sastojci:

  • 1 kg brašna tip 400
  • 40 g kvasca
  • 3 dl mlake vode
  • 2 dl kisele vode
  • 1 decilitar ulja
  • 2 kašike šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • narendana kora limuna
  • 1 kašičica soli
  • 50 g maslaca

Priprema:

U vanglu stavite kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna. Dobro izmešajte s malo vode i ostavite da kvasac nadođe. Zatim u nadošli kvasac sipajte ulje, vodu, kiselu vodu, šećer, narendanu koru limuna i vanilin šećer. Potom zamesite testo sa brašnom u koje ste dodali so. Kad umesite testo, pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da nadođe. Kad se masa udvostruči lagano ga razvucite na brašnjavoj podlozi i čašom vadite krofne. Poređajte ih, pokrijte opet pamučnom krpom i ostavite da dodatno nadođu minimum 30 minuta. Tek tada ih pecite u vrelom ulju i vadite ih čim dobiju zlatno-žutu boju. Ostavite ih na papirnom ubrusu koji će dodatno pokupiti višak masnoće. Punite ih po želji džemom ili kremom, a potom pospite prah šećerom.

Uživajte! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)