Slatkiši

KROFNE: Domaće i vazdušaste, svaki zalogaj će vam biti zadovoljstvo!

Ovaj recept za prave domaće krofne je nikad jednostavniji, a dobićete poslasticu za celu porodicu.

23.10.2022 06:01

KROFNE: Domaće i vazdušaste, svaki zalogaj će vam biti zadovoljstvo!
Foto: Shutterstock

Krofne su omiljeni desert mnogima, pa ne čudi što su upravo one, bilo da se nađete u pekari ili u nekoj drugoj radnji, poslastica za koju se najradije opredeljujete. Bilo da su punjene čokoladom, džemom, posute šećerom ili prelivene vanilom, jagodom i sličnim ukusima, one zaista ispunjavaju zadovoljstvom svakog ko ih proba.

Ne morate više da izlazite iz topline doma kako bi vam one bile dostupne. Uz recepte Srećne Republike krofne će vam biti uvek nadohvat ruke, potrebno je samo da izdvojite malo vremena. Ali zaista veoma malo.

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 2 jaja
  • 400 ml mleka 
  • 50 g svežeg kvasca 
  • vršna kašika šećera
  • kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • po želji narendana kora limuna
  • šećer u prahu za posipanje
  • prelivi po želji 

Priprema:

Izmrvljeni kvasac i šećer dodajte u mleko pa sačekajte neekoliko minuta da smesa nadođe. Potom dodajte i ostale sastojke - 50 ml ulja, 2 cela jajeta, so, brašno i limunovu koru, pa odmah potom zamesite testo. Vanglu u kojoj ste napravili testo poklopite i ostavite da odstoji na toplom mestu dok ne naraste. Zamesite testo i ostaviti ga da ponovo naraste. Testo, kada naraste, razvucite na pobrašnjenoj radnoj površini i razvlačite ga na oko jedan centimetar debljine. Krofne iz testa vadite okruglim kalupom ili kašikom, možete koristiti i otvor čaše.

Testo koje je isečeno za krofne poređajte na radnu površinu koja je posuta brašnom. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga da odstoji 20-30 minuta. 

Tiganj koji je idealan za prženje krofni treba da bude širi i plići. Krofne treba da plivaju u ulju, nikako da ne dodiruju dno. Ulje u kom se peku takođe ne sme biti prevruće, a idealno je ako za tiganj imate poklopac. Pecite vaše krofne nekoliko minuta sa obe strane.

Kada vadite krofne, savet je da ih stavljate na ubruse koji će upiti višak ulja.

Servirajte uz namaz po želji. 

Uživajte!

BONUS  VIDEO:

Komentari (0)