Cimet je začin dobijen iz unutrašnje kore nekoliko vrsta stabala iz roda Cinnamomum. Uglavnom se koristi kao aromatični začin specifičnog mirisa i ukusa kao dodatak za kolače, ali i slana jela najčešće u kuhinjama Dalekog istoka. Može da se dodaje u kaše za doručak, čaju ali i kafi gde ublažava gorčinu pa šećer nije potreban. Zato se preporučuje dijabetičarima koji imaju problem sa nivom insulina u krvi.
Za šta je cimet dobar
Najnovija naučna istraživanja bavila su se lekovitim svojstvom ovog začina. Zaključak je da esecijalna ulja i glavne komponente cinamaldehida imaju blagotvoran učinak na ljudsko telo i, kako se veruje, pomažu u kod određenih obolenja. Preporuka je da se koristi umereno najviše jedna kafena kašičica dnevno ali redovno.
Srećna republika vam donosi za šta je sve dobar ovaj ukusan i aromatičan začin.
- poboljšava probavu i olakšava rad creva
- suzbija mučninu posebno ukoliko se konzumira u čaju
- reguliše nivo šećera u krvi
- poboljšava cirkulaciju
- dezinfikuje hranu po kojoj se posipa i time sprečava razmnožavanje bakterija i virusa
- umanjuje bolove posebno one koji su uzrokovani artritisom kao i menstrualne bolove
- ublažava bolove u grlu
- poboljšava pamćenje i kognitivne funkcije
- jača imunitet
- daje energiju i obnavlja telo
- doprinosi sagorevanju masti pa samim tim utiče na skidanju viška kilograma
BONUS VIDEO:
Komentari (0)