Prirodni lekovi

ZABORAVITE NA MENSTRUALNE GRČEVE: 10 namirnica spas tokom "onih dana"

Mnoge žene su isprobale gotovo sve u borbi sa menstrualnim grčevima, a čini sa da su oni iz meseca u mesec sve uporniji. Srećna Republika ima rešenje i za ovaj problem.

23.05.2022 18:30

ZABORAVITE NA MENSTRUALNE GRČEVE: 10 namirnica spas tokom "onih dana"
shutterstock.com

Mnoge žene su makar jednom u životu morale da izostanu sa časa fizičkog, odu kući iz škole ili neretko i sa posla zbog menstrualnih grčeva.

Mali je broj onih srećnica koje mogu da se pohvale da te grčave nikad nisu ni osetile.

Čini se da je priroda u tom smislu daleko nepravednija prema ženama, budući da veliki broj dama skoro svakoga meseca muči muku sa bolovima usred ciklusa.

pexels.com

Menstrualni bolovi

Prema istraživanjima čak 85% žena ima simptome predmenstrualnog sindroma. Najteži simptom su menstrualni grčevi koji mogu biti različite jačine, a posebo su izraženi prvih dana krvarenja.

Osim grčeva, tu je i glavobolja, natečenost, nadimanje, povećani apetit i promena raspoloženja.

Preporuka je da se popije nešto od analgetika - lekova protiv bolova, a najidelnije bi bilo ukoliko bi vam pomoglo nešto od "lekova" na prirodnoj bazi.

Srećna Republika otkriva 10 namirnica, čijom ishranom ćete smanjiti grčeve.

1. Seme bundeve

Pixabay

Seme bundeve kao spas od menstrualnih grčeva

Seme bundeve je bogato cinkom, mineralom koji smanjuje bol prilikom grčeva. Takođe sadrži i vitamin E koji je efikasan u smanjenju upalnih procesa.

Cink se može pronaći i u mahunarkama, nemasnom mesu i morskoj hrani.

2. Čaj od kamilice

Kamilica ima antizapaljensko dejstvo i ublažiće grčeve na sasvim prirodan način. Ona će popraviti raspoloženje i ojačati vaš imunitet.

3. Brokoli

Pixabay

Brokoli izuzetno bogat vitaminima

Poznat kao jedan od retko efikasnih antikancerogenih nalirnica, brokoli je dobar i kod ubalžavanja stomačnih grčeva. 

Ovo kupusasto povrće bogato je gvožđem i biljnim vlaknima, a uz to smanjuje bol, jača organizam i nadoknađuje vitamine izgubljene tokom krvarenja.

4. Pomorandža

Poznato je da narandža sadrži magnezijum, kalijum i vitamin D u značajnim količinama i može da nam nadomesti neuzimanje kravljeg mleka.

Takođe, možete pojesti nekoliko pomorandži početkom ciklusa i olakšati bolove.

5.  Limun

Pixabay

Limun kao spas

Poznat je kao najbolji prirodni izvor vitamina C u podizanju imuniteta i lečenju mnogih bolesti.

On će pomoći telu da apsorbuje gvožđe iz hrane.

Budući da žene najviše gube gvožđe tokom krvarenja, jako je bitno uneti dovoljnu količinu vitamina C koji će povezati gvožđe u vašem organizmu. Zahvaljujući vlaknima limun ublažava spazam mišića i pomaže pri bolovima kod ciklusa.

6. Lubenica

Budući da u svom sastavu ima dosta vode, lubenica je sjajan izbor za nadoknadu izgubljene tečnosti, a uz to smanjuje i krvarenje i osećaj naduvenosti. Čini se da je idalna pa je prava šteta što je nema i tokom ostatka godine.

7. Ananas

tiktok/printscreen- brad

Ananasov sok je delotvoran

Bilo da uspete da nabavite svež ili konzerviran, ananas sadrži enzim bromelain koji je dokazano moguća alternativa u ublažavanju grčeva.

8. Kelj

U kelju ima kalcijum, magnezijum koje ne samo što smanjuju spazam kod menstrualnih grčeva, već podstiču jačanje kompletnog imunog sistema.

9. Banane

Pixabay.com

Banana na dan u borbi protiv grčeva

Banane obiluju magnezijumom, za koga znamo da ublažava menstrualne grčeve. One su i pune šećera pa se ne savetuje da preterujete sa njima, ali jedna bi vam lako mogla smanjiti bolove.

10. Tuna

Najbolje rešenje za  prirodan unos Omega-3 kiselina je upravo tuna. Njome ne samo što ćete regulisati šećer, već ćete smanjiti i apetit tokom "onih dana".

BONUS VIDEO:

Komentari (0)