Dijeta

ŠTA IZAZIVAJU KOKICE AKO IH JEDETE SVAKOG DANA? Stručnjaci sve otkrili, sada je jasno!

Koliko je dobro da svakodnevno uz omiljenu seriiju jedete kokice? Srećna Republika otkriva prednosti i mane ovih najpoznatijih "grickalica".

15.05.2022 13:00

ŠTA IZAZIVAJU KOKICE AKO IH JEDETE SVAKOG DANA? Stručnjaci sve otkrili, sada je jasno!
Pixabay.com

Većina nas ne može da zamisli gledanje omiljenih serija ili filmova bez kokica! One ne samo što su popularne kada odemo u biskop, već se sada u svakoj prodavnici mogu kupiti, a njihova pristupačnost rezultirala je češćom upotebom.

Retki su trenuci kada možemo odvojiti slobodno vreme za sebe i prijatelje, partnera ili ukućane pa tim više svi pohitamo za ovim slasno-slanim zalogajem, ali koliko je to zdravo?

Pixabay.com

Koliko su zdrave?

Srećna Republika prenosi mišljenja stručnjaka sa portala Eat This, Not That koja idu u prilog kokica ili protiv njih.

1. Antioksidansi

- Kokice sadrže vrstu antioksidansa koji se zove fenolna kiselina. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenje ćelija - objašnjava dijetetičarka Ejmi Šapiro.

Kokice sadrže više zdravih antioksidanata zvanih „polifenoli“ od voća i povrća.

Naučne studije su pokazala da je broj polifenola koji se nalaze u kokicama i do 300 miligrama po porciji.

2. Oprez zbog dodataka

- Dok se kokice prave od celog kukuruza i sadrže mnogo hranljivih materija, ako im dodate velike količine putera i soli, dodajete im i kalorije. Bolja opcija je bilje za postizanje odličnog ukusa. Kupovne kokice često sadrže trans masti kao i zasićene masti. Obe vrste masti su one koje bi trebalo da ograničite u svojoj ishrani - upozorava dr Šaprio.

Pixabay

Pazite na dodatke kod kokica!

3. Mogu izazvati gasove

- Kokice mogu izazvati gasove i nadimanje. Ako je to slučaj sa vama, kontrolišete svoje porcije, žvaćete hranu i vodite računa da pijete vodu. One su odličan izvor vlakana, međutim bez dovoljno vode, dijeta bogata vlaknima može dovesti do veće količine gasova i zatvora - kaže dr Šapiro.

Pixabay.com

Mogu izazvati gasove koji mogu da budu bolni!

4. Vlakna i proteini

- Kokice mogu biti deo zdrave ishrane jer sadrže vlakna i proteine i mogu vas zasititi sa manje kalorija - jedna je još prednost ovih namirnica koje ističe dijetetičarka Šapiro.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)