Većina nas ne može da zamisli gledanje omiljenih serija ili filmova bez kokica! One ne samo što su popularne kada odemo u biskop, već se sada u svakoj prodavnici mogu kupiti, a njihova pristupačnost rezultirala je češćom upotebom.
Retki su trenuci kada možemo odvojiti slobodno vreme za sebe i prijatelje, partnera ili ukućane pa tim više svi pohitamo za ovim slasno-slanim zalogajem, ali koliko je to zdravo?
Srećna Republika prenosi mišljenja stručnjaka sa portala Eat This, Not That koja idu u prilog kokica ili protiv njih.
1. Antioksidansi
- Kokice sadrže vrstu antioksidansa koji se zove fenolna kiselina. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenje ćelija - objašnjava dijetetičarka Ejmi Šapiro.
Kokice sadrže više zdravih antioksidanata zvanih „polifenoli“ od voća i povrća.
Naučne studije su pokazala da je broj polifenola koji se nalaze u kokicama i do 300 miligrama po porciji.
2. Oprez zbog dodataka
- Dok se kokice prave od celog kukuruza i sadrže mnogo hranljivih materija, ako im dodate velike količine putera i soli, dodajete im i kalorije. Bolja opcija je bilje za postizanje odličnog ukusa. Kupovne kokice često sadrže trans masti kao i zasićene masti. Obe vrste masti su one koje bi trebalo da ograničite u svojoj ishrani - upozorava dr Šaprio.
3. Mogu izazvati gasove
- Kokice mogu izazvati gasove i nadimanje. Ako je to slučaj sa vama, kontrolišete svoje porcije, žvaćete hranu i vodite računa da pijete vodu. One su odličan izvor vlakana, međutim bez dovoljno vode, dijeta bogata vlaknima može dovesti do veće količine gasova i zatvora - kaže dr Šapiro.
4. Vlakna i proteini
- Kokice mogu biti deo zdrave ishrane jer sadrže vlakna i proteine i mogu vas zasititi sa manje kalorija - jedna je još prednost ovih namirnica koje ističe dijetetičarka Šapiro.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)