Tetka Saveta

DA LI JE JAGODE ZAISTA POTREBNO PRATI U RASTVORU SIRĆETA? Stručnjaci odgovaraju na jednu od većih nedoumica svake domaćice!

Nervira vas pogled na buđavo voće u vašem frižideru? Srećna Republika ima način kako da sprečite i taj neprijatan prizor i da produžite vek jagodama i trešnjama.

08.05.2022 18:00

DA LI JE JAGODE ZAISTA POTREBNO PRATI U RASTVORU SIRĆETA? Stručnjaci odgovaraju na jednu od većih nedoumica svake domaćice!
shutterstock.com

Stiže sezona trešanja i jagoda!

Svi se veoma radujemo kada ćemo sa teških slatkiša koje smo koristili tokom zimskim meseci i dobili neko kilo više, najzad moći da pređemo na nešto zdravije.

Pixabay.com

Stižu jagode!

Toliko puta nam se desilo da nas jagode prosto mame da ih kupimo i to po basnoslovno visokoj ceni, tek na početku sezone, a potom ih posle nekoliko dana zatičemo kako su počele da buđaju u frižideru.

Da biste izbegli ovaj neprijatan prizor Srećna Republika otkriva način na koji ćete bobičastom voću produžiti životni vek!

Kako da sprečite da se voće ubuđavi

Ma koliko u početku delovale ukusno i primamljivo, vlaga najviše utiče na to da se razviju gljivice i bakterije koje će uništiti vaše jagode i trešnje.

Priznaćete da nastanak buđi koji se pomešao sa svim ostalim jagodama nije baš primamljiv prizor.

Postoje razne alternative kojima bismo to mogli da izbegnemo, to je potapanje u sodu bikarbonu, potapanje u so, ili u sirće.

unplash

Ovo je savet za svo bobičavo voće

Pitanje je koja metoda je najefikasnija i koja će biti najdelotvornij kako se voće ne bi ubuđavilo.

Iskusni kuvar Jumna Javad sa bloga "Feel Good Foodie" tvrdi da isto sirće koje koristimo za kiseljenje salate može da se koristi kao sredstvo protiv buđi i kod naših jagoda.

- Nije baš da sirće samo po sebi produžava život bobičastog voća. Činjenica je da je sirće toliko kiselo da ubija ili inhibira rast mnogih bakterija i gljivica, uključujući i buđ, što čini da voće duže traje - objašnjava Šon Brejdi Kenif, stariji urednik digitalne hrane kompanije "Eating Vell".

Recept protiv buđi na voću

Srećna republika donosi i recept kojim ćete sprečite pojavu buđi na vašem voću.

Pomešajte 1/4 šolje sirćeta sa šoljom vode u činiji, a zatim potopite jagode u tu vodu sa sirćetom oko 5 minuta.

Nakon toga detaljno isperite običnom vodom.

unsplash.com

Sirćetom protiv buđi

- Dobro ispiranje bi trebalo da opere svaki vidljivi miris sirćeta. Samo se pobrinite da ih dobro osušite i kada ih prebacite u posudu za čuvanje u frižideru, obložite posudu krpom ili papirnim ubrusom da biste apsorbovali potencijalni višak vlage. Vlaga je najveći neprijatelj svežih bobica - objašnjava Kenif.

Ovako ste upravo produžili životni vek vašem voću sa par dana na par nedelje!

Uživajte i u pogledu jagoda u vašem frižideru, i u slasti njihovog ukusa i posle par nedelja!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)