Letnje vrućine nezamislive su bez sladoleda, ali malo ko razmišlja o tome da ova osvežavajuća poslastica može postati ozbiljna pretnja zdravlju, ukoliko se ne čuva i ne konzumira na odgovarajući način. Nepravilno skladištenje, prekid hladnog lanca i višestruko zamrzavanje mogu dovesti do razvoja opasnih bakterija koje se ne mogu uočiti golim okom, ali mogu izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe.
Bakterija Listeria monocytogenes predstavlja najveći rizik kada je reč o zamrznutim mlečnim proizvodima poput sladoleda. Reč je o mikroorganizmu koji preživljava i na niskim temperaturama i koji se često širi upravo zbog ponovnog zamrzavanja, već jednom odmrznutih proizvoda. Ova bakterija može izazvati listeriozu - bolest čiji simptomi uključuju povišenu temperaturu, stomačne tegobe, povraćanje, pa čak i meningitis ili sepsu, kod osetljivih grupa stanovništva poput trudnica, starijih osoba i hroničnih bolesnika.
Profesorka Amrin Bašir, mikrobiolog sa Univerziteta Aston u Birmingemu, upozorila je da je važno biti oprezan kada je reč o domaćim sladoledima.
- Budite naročito oprezni sa sladoledom iz domaće proizvodnje, sirova jaja u kombinaciji sa neadekvatnim hlađenjem idealan su recept za trovanje - istakla je ona.
Jedan od najupečatljivijih pokazatelja da sa sladoledom nešto nije u redu jeste promenjena tekstura. Ako uočite kristale leda na površini ili ako je masa gnjecava, to je znak da je sladoled već bio odmrzavan pa ponovo zamrzavan. Takvi proizvodi gube na kvalitetu, ali što je važnije, predstavljaju idealnu podlogu za razvoj bakterija. Iako se mnogima čini da "malo leda ne smeta", upravo takve sitnice mogu biti signal za oprez.
Sasha.shine.bright/Shutterstock
Neprijatan miris i ukus još su jasniji znak upozorenja. Sladoled koji miriše kiselkasto, ustajalo ili "čudno" nikako ne bi trebalo konzumirati. Takođe, gorak, kiseo ili izmenjen ukus ukazuje na hemijske promene u sastojcima, koje su često rezultat mikrobiološke kontaminacije. Iako neki ljudi pomisle da je u pitanju samo "neobična aroma", zapravo može biti prvi simptom da je proizvod neispravan.
Još jedan važan pokazatelj kvarenja je promena boje. Sladoled koji deluje sivo, žućkasto, ili ima neujednačene nijanse može ukazivati na oksidaciju sastojaka ili početak kvarenja. Boja sladoleda treba da bude ujednačena i postojana, svaka odstupanja treba shvatiti ozbiljno.
Posebnu pažnju treba obratiti i na ambalažu. Ako je kutija sladoleda naduvena, naprsla, izobličena ili zalepljena od istopljenog proizvoda, to znači da je došlo do prekida hladnog lanca. Takva ambalaža može biti i spolja kontaminirana. Takođe, obavezno proverite rok trajanja - ukoliko je proizvod istekao, čak i bez vidljivih znakova kvarenja, ne bi smeo da se konzumira.
Shutterstock
Stručnjaci ističu da sladoled nikada ne bi trebalo ponovo zamrzavati ako je jednom bio otopljen, čak ni ako je samo delimično omekšao. To se posebno odnosi na velike porodične pakovanja iz kojih se više puta vadi kašika, jer svaka izloženost sobnoj temperaturi povećava rizik od kvarenja. Mnogima to deluje bezazleno, ali upravo tada počinje razvoj bakterija koje se ne uništavaju ni ponovnim zamrzavanjem.
Ukoliko se nakon konzumacije sumnjivog sladoleda pojave simptomi poput mučnine, stomačnih bolova, povraćanja, povišene temperature ili vrtoglavice - savetuje se hitan odlazak lekaru.
Komentari (0)