Laneno seme je prava tvz. "riznica zdravlja" jer sadrži esencijalne nutrijente - biljna vlakna, omega-3 masne kiseline, antioksidanse i važne minerale, što je čini izuzetno korisnom za ljudski organizam. Međutim, mnogi ljudi ne koriste laneno seme na pravi način, čime smanjuju njegovu efikasnost.
Upravo zbog svoje čvrste opne, celovite semenke lana su teže svarljive, što znači da organizam ne može u potpunosti iskoristiti hranljive materije koje one sadrže. Kako bi se maksimalno iskoristili sve prednosti lanenog semena, važno je pratiti određene preporuke.
Mlevenje
Prva preporuka je mlevenje semenki neposredno pre konzumacije, jer tako osiguravate najbolju apsorpciju nutrijenata. Mleveno laneno seme koje se može naći u prodavnicama često gubi deo svojih nutritivnih vrednosti usled procesa oksidacije.
Natapanje i skladištenje
Osim mlevenja, natapanje celih semenki u mlaku vodu može doneti dodatne zdravstvene koristi. Ovaj proces oslobađa lanenu sluz, koja ima blagotvorno dejstvo na probavni trakt i može pomoći u ublažavanju tegoba kao što su gorušica i zatvor.

Shutterstock/shine.graphics
Takođe, pravilno skladištenje je ključno, ukoliko sameljete veću količinu, čuvanje u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom i hladnom mestu ili u frižideru može značajno doprineti očuvanju nutritivnih sastojaka.
Kroz pravilno mlevenje, natapanje i skladištenje, laneno seme može postati nezaobilazni deo vaše ishrane, donoseći brojne pozitivne efekte na zdravlje.
Komentari (0)