Odrasli

IDEALAN DORUČAK ZA NIŽI KRVNI PRITISAK! Uradite već danas nešto dobro za sebe!

Ukoliko imate problema sa visokim krvnim pritiskom, ovaj doručak je kao pravljen za vas. Najbolje bi bilo da upotrebite sve namirnice sa spiska.

18.04.2022 09:00

IDEALAN DORUČAK ZA NIŽI KRVNI PRITISAK! Uradite već danas nešto dobro za sebe!
Pixabay.com

Polovina ljudi, preciznije 47% odraslih Amerikanaca, ima hipertenziju tj. visok krvni pritisak. Kod svega 24% ljudi ovo stanje je pod kontrolom.

Iako izbegavanje određenih namirnica može da pomogne da se kontroliše krvni pritisak, jednako je važno i da se uključe i druge vrste namirnica, koje su bogate hranljivim sastojcima. 

Pixabay.com

Idealan doručak

Srećom, ovu zdravu naviku možete da pokrenete tokom vašeg prvog obroka u danu.

Neka baš ovo bude vaš 1. obrok

Prema mišljenju američkih stručnjaka, najbolja kombinacija za doručak protiv visokog krvnog pritiska su čia semenke uz orahe. Najbolje je da se preliju ceđenim sokom pomorandže i da ih ostavite da odstoje preko noći.

- Ovaj doručak je jednostavan obrok, koji može da se pripremi i prethodne noći, što može da bude spas za zauzete ljude - navodi američki nutricionista, a prenosi portal "Eatthis.com".

Ovas

Pixabay

Ovsene pahuljice

Prepuna vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka, ovsena kaša je jedna od najboljih. Upravo ona se preporučuje onima sa visokim krvnim pritiskom.

- Ovas je možda poznat po svojim prednostima u snižavanju holesterola, ali vlakna koja se nalaze u ovim ugljenim hidratima takođe su povezana sa smanjenim krvnim pritiskom. Posebno ovo može da ima efekata kod gojaznih osoba - ističu stručnjaci.

Orasi

Pixabay

Orasi kao dodatak kaši

Kada su u pitanju dodaci ovsenim pahuljicama, najbolji izbor za niži krvni pritisak su upravo orasi

To se može pripisati njihovom visokom nivou kalcijuma i magnezijuma, koji su dva hranljiva sastojka koje naglašavaju svetski dijetetičari.

- Orasi su moćna snaga kada je u pitanju ishrana. Podaci pokazuju da njihovo konzumiranje, kao deo dijete sa malo zasićenih masti, može da značajno pomogne u snižavanju centralnog krvnog pritiska - navode stručnjaci.

Istraživanja su otkrila da su ispitanici koji su jeli orahe imali niži krvni pritisak, obim struka i učestalost abdominalne gojaznosti, u odnosu na one koji nisu jeli orahe.

Čia semenke

Pixabay.com

Čia semenke su jako zdrave

Iako su male veličine, čia semenke imaju veliki značaj u ishrani, jer deluje kao antioksidant.

Ceđena pomorandža

shutterstock.com

Ceđena pomorandža

Sok od pomorandže je dobar izvor vitamina C i kalijuma. Tokom ispitivanja iz 2021. godine, odrasli sa pre-hipertenzijom ili hipertenzijom u stadijumu 1, koji su konzumirali 500 mililitara soka od pomorandže, tokom svakog dana, tokom 12 nedelja, imali su značajno manji krvni pritisak od onih koji nisu pili sok.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)