Odrasli

DA LI STE ZNALI DA OVO MOŽETE JESTI U NEOGRANIČENIM KOLIČINAMA, A NEĆETE SE UGOJITI? Bez griže savesti, samo uživajte!

Deset namirnica ima toliko pozitivnih uticaja na celokupan organizam da stručnjaci s pravom preporučuju njihov svakodnevni unos.

24.04.2022 20:00

DA LI STE ZNALI DA OVO MOŽETE JESTI U NEOGRANIČENIM KOLIČINAMA, A NEĆETE SE UGOJITI? Bez griže savesti, samo uživajte!
Pixabay

Kvalitetna ishrana osnov je za očuvanje zdravlja organizma. Uz fizičke vežbe izbor namirnica je ključan za vitku figuru, ali i oslobađanje od viška kilograma bez gladovanja.

Srećna republika vam donosi deset zdravih namirnica koje će vam pomoći da se osećate dobro, da imate energije za svakodnevne obaveze, a koje, uz to, možete jesti u neograničenim količinama i bez griže savesti.

Pixabay.com

Uprkos uvreženom mišljenju kokice su zdrava grickalica, samo obratite pažnju na način pripreme

Kokice

Verovali ili ne, jedna porcija kokica obezbeđuje više od 70 odsto dnevne potrebe ljudskog organizma za žitaricama. Kokice same po sebi ne sadrže veliku količinu masti, a masnoća dolazi od načina pripreme,pa izbegavajte previše ulja prilikom kokanja. Takođe, preporuka je da kokice jedite sa malo ili potpuno bez soli i bez ikakvih dodataka poput putera. Kokice su bogate vlaknima, pa duže vremena pružaju osećaj sitosti. Prema mišljenju nutricionista idealne su za užinu kao zdrava grickalica. 

Kinoa

Iako je najčešće zanemarena u svakodnenoj ishrani, kiona je odličan izvor belančevina. Istraživanja su pokazala da 100g nekuvane kinoe sadrži od 10 do 16 grama biljnih vlakana, što je mnogo više nego kod većine drugih žitarica. Upotrebom kione smanjuje se nadustost stomaka, podstiče metabolizam i pomaže gubitak kilograma. Budući je bogata vlaknima, kinoa duže vreme pruža osećaj sitosti i mnogo je bolja opcija od testenine ili pirinča.

Pixabay

Tikvice

Tikvice

Zbog niskog nivoa kalorija, a velike količine vode, tikvice su idealna namirnica za sve one koji se pridržavaju načela zdrave ishrane. Verovali ili ne, porcija tikvica pripremljenih na grilu sadrži samo 42 kalorije. Tikvice su bogate mineralima, posebno kalijumom koji je neophodan za pravilan rad kardiovaskularnog sistema. Povoljno utiču na zdravlje creva, ubrzavaju metabolizam i pomažu kod izbacivanja viška soli i toksina iz tela. Iako mnogi misle da su tikvice povrće, one se zapravo ubrajaju u kategoriju voća. 

Ovsene pahuljice

U pitanju je jedna od najzdravijih namirnica koja se najčešće koristi za brz, lagan, ali izuzetno hranljiv doručak. Pahuljice se prave od prečišćenih celih zrna ovsa i sadrže visok nivo vlakana koja su neophodna za pravilan rad probavnog sistema. Ovas je bogat ugljenim hidratima sa izuzetno malo masnoće. Utiču na smanjenje šećera u krvi, pa mogu da ih koriste i dijabetičari. Bogate su beta-glukanom koji doprinosi jačanju imuniteta, ublažavaju napetost i stres, a pomažu i kod bržeg oporavka tokom ili nakon bolesti.

Jabuke

Jabuku s pravom zovu kraljicom voća. Bogate su pektinima - prirodnim izvorom biljnih vlakana koje povoljno utiču na kompletno zdravlje. Sadrže veliku količinu vode, pa tako hidriraju organizam iznutra. U narodu  postoji izreka: "Zdrav kao jabuka" što najbolje opisuje koliko je to voće dobro za sve.

Pixabay.com

Jaja sa salatom su zdrav i hranljiv doručak

Jaja

Jaja su deo tradicionalnog srpskog doručka. Njima se unosi odlična doza proteina u ishranu, a stručnjaci smatraju da su jedna od najzdravijih namirnica. Nakon konzumiranja jaja organizam je dobio potrebnu energiju. U njima se nalazi svih devet esencijalnih aminokiselina, što ih čini izuzetnim izvorom proteina. Kad je u pitanju priprema, mogućnosti su brojne - od pečenih, kuvanih, prženih, pa sve do raznih vrsta kajgana koje se mogu kombinovati sa salatom ili mladim sirom.

Mladi sir

Iako se ubraja u mlečne proizvode, mladi sir se po mnogo čemu razlikuje od ostalih namirnica iz te grupe proizvoda. U poređenju s drugim vrstama sira, bez obzira da li je napravljen od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mleka, mladi sir ima neuporedivo manje kalorija, soli, mlečnih masti i ugljenih-hidrata. Bogat je vitaminima B i mineralima kao što su fosfor, kalcijum i selen. Dugo pruža osećaj sitosti, a ne utiče na formiranje masnih naslaga. 

Pomorandže

To citrusno voće izuzetno je bogato vitaminom C, a plod srednje veličine ima svega 80 kalorija. Pomorandže su sočne i ukusne, pa se mogu koristiti ne samo kao sveže ceđeni sok, već i u raznim vrstama smutija. Idealne su za zdravu užinu, utiču na smanjenje holesterola i glukoze u krvi, dok vitamin C dokazano utiče na jačanje imuniteta i otpornost organizma.

Riba

Kada je u pitanju meso, nema dileme da je riba najzdravija. Bogata je proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma, posebno mozga. U zavisnosti od vrste, a najbolja je bela riba, sadrži nizak nivo masti, pa se može jesti bez griže savesti. Prema brojnim istraživanjima, Japanci zdravlje i dugovečnost duguju upravo redovnom konzumiranju ribe. Preporuka je da se riba nađe na trpezi bar jednom do dva puta nedeljno.

Pixabay.com

Maline su vrlo zdravo voće zgodno za pravljenje smutija i zdravih obroka

Jagodičasto voće

Maline, kupine i jagode su voće nezamenljivo za pravilan rad celokupnog organizma. Imaju visok nivo polifenola, pa se smatraju moćnim antioksidansima koji sprečavaju upalne procese u organizmu. Jagode imaju i analgetička svojstva i šaka tog voća može da zameni aspirin prilikom glavobolje. Jedna šolja jagoda sadrži svega 50 kalorija, kao i obilje kalijuma, kalcijuma, fosfora... U svežem stanju jagodičasto voće može da se jede u neograničenim količinama.
   

Komentari (0)