Prirodni lekovi

6 RECEPATA ZA MOMENTALNO SNIŽAVANJE HOLESTEROLA! Obožavaćete ove ukusne obroke koji se lako pripremaju...

Otkrivamo vam 6 recepata za niži holesterol, a svi su u vidu smutija!

31.03.2022 20:04

6 RECEPATA ZA MOMENTALNO SNIŽAVANJE HOLESTEROLA! Obožavaćete ove ukusne obroke koji se lako pripremaju...
Pixabay.com

Još u prastara vremena, verovali smo da hrana sa visokim sadržajem holesterola dovodi do visokog holesterola i u krvi.

Već dugi niz godina istraživači znaju da su za holesterol u krvi, zasićene masne kiseline i vlakna, važniji od namirnica sa dijetalnim holesterolom u ishrani.

Jedna jednostavna užina koja je puna hranljivih sastojaka koji snižavaju holesterol: jeste smuti!

Ova mešana pića je savršena za kombinaciju svih vrste voća, povrća, orašastih plodova, mlečnih napitaka i još mnogo toga.

Ne možete pogrešiti sa receptima u vezi sa holesterolom kada su smutiji u pitanju.

Srećna republika vam otriva 6 kombinacija namirnica za "najzdravije smutije" koji će garantovano sniziti vaš holesterol.

1. Smuti od kruške, đumbira i ovsenih pahuljica

Pixabay.com

Smuti od kruške

Bez obzira na godišnje doba, osećaćete se kao svež jesenji dan kada izblendate ovaj ovseni smuti od kruške i đumbira.

Osim što ćete svoje nepce povesti na jesenji izlet, ova slatka poslastica je prijatelj i vašem holesterolu. Kruške i četvrtina šolje ovsenih pahuljica obezbediće obilje rastvorljivih vlakana, dok ovseno mleko stvara idealnu kremastu podlogu.

2. Lagani smuti od maline i breskve

Pixabay.com

Smuti od breskve i maline

Nakon što ovaj neodoljivo uskovitlani smuti od maline i breskve prođe kroz vaše telo, njegovi sastojci počinju da rade svoj posao štiteći vaše srce.

Prema studiji iz 2016. godine, koja je uključivala preko 1.200 ispitanika, povećan unos bobica doveo je do nižeg LDL holesterola, poznatog kao loš holesterol.

Visoke količine vlakana i antioksidanata u bobicama su verovatno odgovorne za ove odlične efekte. Pored svog predivnog odnosa mešavine crvene maline i kremastog jogurta od banane i breskve, ovaj smuti ima savršen balans zasićenih masti i vlakana. Sadrži 7 grama vlakana bez ijednog grama zasićene masti.

3. Voćni smuti tropski zmaj

Pixabay.com

Smuti od ananasa

Možda ste probali zmajevo voće u mešanom napitku iz vašeg omiljenog smutija. Ako ste novi u vezi sa ovim voćem, smuti mix omogućava vam da iskoristite njegove prednosti, bez preteranog razmišljanja o njegovoj pripremi.

Između ostalih sastojaka, ovaj pikantni recept kombinuje tropsku vatru sa svežim i smrznutim ananasom.

Dodatne dobre vesti: studija na životinjama iz 2021. pokazala je da ananas snižava holesterol u serumu i ukupnu upalu kod životinja.

4. Smuti od šargarepe

Pixabay.com

Smuti od šargarepe

Za snižavanje holesterola, veliki komad šargarepe verovatno nije na meniju svaki dan. Ali ovaj smuti od šargarepe može biti!

Šargarepa ima tajni zdravi sastojak koji je deo grupe hrane poznate kao mahunarke, koje su povezane sa značajnim smanjenjem LDL holesterola.

U ovoj zdravoj poslastici nalik desertu, takođe ćete dobiti povrće od šargarepe, voće od banane i mlečne proizvode od nemasnog sira. To je praktično ceo obrok u čaši.

5. Kremasti zeleni smuti

Pixabay.com

Zeleni smuti

Nisu svi recepti koji se reklamiraju dobri za vaš holesterol. Ali ova zelena mašina vrhunski je izbor za snižavanje tog veoma važnog LDL-a.

Umesto da vas opterećuje zasićenim mastima, ovaj smuti pruža najbolje za vas. Mononezasićene masti iz avokada i Omega-3 iz lanenog semena ne samo da smanjuju loš holesterol, one takođe mogu malo povećati dobar HDL holesterol.

Iskoristite sav zeleniš koji imate!

6. Smuti od narandže i cvekle za jačanje imuniteta

Pixabay.com

Smuti od cvekle

Cvekla u smutiju? Sačuvajte ostatke cvekle ili uzmite prethodno kuvanu cveklu, ona će dati svoju lepu ružičastu boju i svoje efekte na snižavanje holesterola.

Zatim, da biste još više povećali sadržaj vlakana, dodajte celu oljuštenu crvenu pomorandžu u blender. Završite smuti sokom od pomorandže, svežim đumbirom i šakom leda za slatko i pikantno popodne.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)