Odrasli

IZNENAĐUJUĆE PREDNOSTI IZBACIVANJA CRVENOG MESA IZ JELOVNIKA! Ovo će vas možda iznenaditi, ali eksperti tvrde da je istina!

U poslednje vreme sve je zastupljenija debata o smanjenju unosa crvenog mesa i njegovog uticaja na naše zdravlje. Pročitajte šta stručnjaci kažu na tu temu!

18.04.2022 15:00

IZNENAĐUJUĆE PREDNOSTI IZBACIVANJA CRVENOG MESA IZ JELOVNIKA! Ovo će vas možda iznenaditi, ali eksperti tvrde da je istina!
pexels.com

U prošlosti, kada su životi naših predaka bili vezani za lov, ribolov i teške fizičke poslove, crveno meso im je bilo najbolji izvor proteina i energije, nešto što bi ih zasitilo i pružilo im snagu za celodnevni rad. Ipak, budući da je naš stil života sada drastično drugačiji i mnogo više fokusiran na sedenje za računarom, veliki broj ljudi se odlučuje da drastično smanji ili čak i sasvim izbaci crveno meso iz jelovnika.

Pobude su različite, neki to rade kako bi zaštitili svoje zdravlje, dok su drugi ekološki motivisani. Portal Srećna Republika vam otkriva šta će se desiti sa vašim organizmom ako drastično smanjite konzumaciju crvenog mesa i njegovih prerađevina.

Na samom početku, valja napomenuti da je crveno meso poprilično hranljivo, kada se nalazi u svom izvornom obliku. Bogato je proteinima i sadrži pregršt esencijalnih mikronutrijenata, od kojih su najvažniji gvožđe, vitamin B12, niacin, vitamin B6, cink i fosfor.

Doktor nutricionizma i dijetetičar, Rodžer E. Adams, je o crvenom mesu i njegovi kvalitetima rekao sledeće:

- Dugolančane omega-3 masne kiseline takođe mogu biti prisutne u crvenom mesu, u zavisnosti od ishrane same životinje, zajedno sa riboflavinom, pantotenskom kiselinom, selenom, pa čak i količinama vitamina D u tragovima.

Ipak, on je istakao da iste te hranljive materije čovek može da unese u telo i iz drugih izvora.

- Ostali životinjski proteini, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, semenke, mahunarke, žitarice i drugi izvori pružaju nam spektar hranjivih materija potrebnih za optimalno funkcionisanje - objasnio je doktor Adams.

Poslednjih godina se sve češće govori o rizicima konzumiranja crvenog mesa, budući da njegov pojačan unos može biti povezan sa izvesnim zdravstvenim problemima. Svetska zdravstvena organizacija je upravo iz ovog razloga napomenula da su crveno meso i njegove prerađevine, poput viršli, salama i kobasica, potencijalno kancerogeni ili uzročnici raka.

Osim toga, mnoge studije, na prvom mestu ona objavljena u časopisu “Oncology Reviews”, uočavaju vezu između visokog unosa crvenog mesa sa pojačanim rizikom od raka debelog creva. I ne samo to, druga ispitivanja su ukazala na vezu između unosa crvenog mesa i povećane incidencije dijabetesa tipa 2, bolesti srca i srčanih arterija i šloga.

Naravno, svi ovi navedeni rizici ne ukazuju da bi crveno meso trebalo u potpunosti izbaciti iz ishrane, ali upozoravaju da bi ga trebalo unositi u umerenim količinama. Mi vam predstavljamo neke šokantne prednosti koje će uslediti nakon što prestanete da konzumirate crveno meso i njegove prerađevine.

1. Smanjićete rizik od srčanih oboljenja

Ishrana u kojoj je crveno meso prezastupljeno je jedan od značajnijih rizika za razvijanje srčanih bolesti.

- Crveno meso ima više zasićenih masnoća nego živinsko meso i riba, što je povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti. Dodavanje više povrća i mononezasićenih masti takođe je ključno kada pokušavate da smanjite rizik od srčanih bolesti - objašnjava doktor Adams.

2. Češće ćete posećivati toalet

Treba napomenuti da se crveno meso duže vari. Stoga, ukoliko prestanete da ga konzumirate, to se može odraziti i na učestalost vaših odlazaka u toalet.

3. Može dovesti do gubitka težine

Ukoliko crveno meso zamenite drugim izvorima proteina, to može dovesti do gubitka kilograma. Naime, poznato je da ponekada preterujemo sa unosom crvenog mesa, te nam se često desi da ga jedemo u količinama većim od preporučenih. Stoga nam se lako desi da unesemo veću količinu kalorija i masti od  one koja koja nam je potrebna, i to samo jednim obrokom. Ukoliko se prebacite na manje masne varijante mesa, poput živinskog, ili meso zamenite biljnim proteinima, to će znatno ublažiti ovaj problem a kilogrami će se topiti.

4. Imaćete više energije

Ako ste primetili da vam se više spava ili da vam je nivo energije opao, to može da bude u tesnoj vezi sa konzumiranjem crvenog mesa. Naime, kao što smo ranije napomenuli, telo će znatno duže variti crveno meso i za to će utrošiti više energije. Ukoliko crveno meso i njegove prerađevine zamenite drugim izvorima nemasnih ili biljnih proteina, vaš nivo energije će porasti, piše portal index.hr. Takođe, ukoliko unosite druge namirnice bogate gvožđem i vitaminom B12, možete očekivati isti pozitivan rezultat.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)