Tradicionalna japanska kuhinja, poznata kao vašoku, bazira se na povrću, morskim algama, tofuu, pečurkama, miso supi, zelenom čaju i masnoj ribi, uz ograničeno konzumiranje crvenog mesa i prerađene hrane.
Nova studija, zasnovana na ishrani više od 12.000 radno aktivnih Japanaca tokom tri godine, pokazuje da oni koji najdoslednije prate ovaj stil ishrane imaju čak 17 do 20 odsto manji rizik od simptoma poput depresije, naglog gojenja, ili ličnog nezadovoljstva, u poređenju sa osobama sa lošijim navikama i drugačijim načinima ishrane.
Tajna je u kombinaciji bitnih nutrijenata, omega 3 masnih kiselina iz ribe, antioksidanasa iz povrća i algi, probiotika iz fermentisanih proizvoda poput miso soka i tofu-a, kao i niska količina šećera i zasićenih masti.
shutterstock.com/Nishihama
Zajedno, ovi sastojci sprečavaju zapaljenja u telu, jačaju moždanu funkciju, poboljšavaju raspoloženje i podržavaju zdravo varenje, što sve zajedno deluje preventivno na depresiju.
Osim toga, japanska ishrana često podrazumeva vrlo male porcije, raznovrsne obroke i naviku koju oni nazivaju "hara hachi bun me" (prestanak jela kada je stomak 80 odsto pun). Ova filozofija pomaže u održavanju normalne telesne težine, sprečava prejedanje i podiže nivo energije. Upravo zbog toga mnogi Japanaci ostaju vitki, bez borica na licu i sa izdržljivom energijom dugo nakon pedesete godine života.
Japanska ishrana je jednostavna, raznovrsna i bazira se na svežim, minimalno obrađenim namirnicama. Tipičan japanski doručak može uključivati porciju kuvanog pirinča, miso supu, komadić grilovane ribe, kuvano povrće i malo fermentisanih namirnica poput "natoa" (fermentisane soje). Za ručak ili večeru česti su obroci koji se sastoje od sušija, ribe na pari, supe sa morskim algama, dinstanog povrća i zelenog čaja.

shutterstock.com/Sergii Koval
Umesto hleba i testenine, konzumiraju se integralni pirinač i nudle od heljde. Uobičajeni međuobroci su edamame (mlade kuvane mahune soje), tofu salate, voće ili supa od algi. Slatkiši se jedu retko, a kada se jedu, to su uglavnom lagani deserti od pirinčanog brašna, crvenog pasulja ili mača čaja. Hrana se jede u malim porcijama, sa puno pažnje i uz ritualnu zahvalnost, što doprinosi i zdravijem odnosu prema jelu.
Poznato je i da Okinavska verzija japanske ishrane dodatno ističe slatki krompir, mahunarke i minimalnu količinu mesa, što dovodi do izuzetne dugovečnosti i niskog indeksa telesne mase (BMI) u ovoj populaciji u poređenju sa zapadnim zemljama.
shutterstock.com/Molishka
Ishrana Japanaca nije samo puna zdravih namirnica, ona donosi kompletan paket benefita, manji stres i depresiju, vitku liniju, zategnutu i čistiju kožu, bolju probavu i dug život. Ako držite do zdravlja, raspoloženja i izgleda, možda je vreme da uvedete i vi nekoliko japanskih navika u svoju ishranu.
Komentari (0)