U svetu u kome su šećer i slatkiši sve češće na crnoj listi zbog lošeg uticaja na zdravlje, postoji jedan izuzetak koji sve više dobija zasluženu pažnju - tamna čokolada. Dok mnogi zaziru od nje misleći da je još jedna kalorijska bomba, stručnjaci i nutricionisti sve češće ističu upravo suprotno: umeren unos tamne čokolade može imati brojne koristi po zdravlje.
Zbog predrasuda o šećeru, mnogi je izbegavaju, ali tamna čokolada, posebno ona sa većim udelom kakaoa (70 odsto i više), zapravo sadrži veoma malo dodatih šećera i obiluje korisnim antioksidansima. Flavonoidi iz kakaa poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju rizik od srčanih bolesti i imaju protivupalna svojstva. Osim toga, dokazano pomažu u borbi protiv stresa, popravljaju raspoloženje i čak mogu poboljšati moždane funkcije.
Da ovaj slatki užitak nije rezervisan samo za zdravstvene savete, potvrđuje i supermodel Sindi Kraford, koja i dalje važi za jednu od najlepših žena na svetu. Na svom profilu "Meaningful Beauty" na mreži X, Sindi je otkrila da je tamna čokolada njen mali svakodnevni ritual.
- Na kraju ručka uvek uzmem mali komad tamne čokolade. To je poruka mom telu da je obrok gotov - rekla je za magazin The Cut.

shutterstock.com/Igor Normann
Stručnjaci se slažu da ovakav pristup ima mnogo smisla - mali komad tamne čokolade može zadovoljiti želju za slatkim, a da pritom ne izazove nagli skok šećera u krvi. Zahvaljujući visokom sadržaju magnezijuma, tamna čokolada pomaže i u regulaciji krvnog pritiska, a mnogi je preporučuju kao alternativu kada osećate pad energije.
U svetu brzih dijeta, restriktivnih režima ishrane i konstantnog pritiska da jedemo "čisto", tamna čokolada je pravi mali saveznik - balans između zdravlja i zadovoljstva. Sledeći put kada osetite želju za nečim slatkim, umesto da posegnete za klasičnim industrijskim čokoladicama, odaberite kockicu kvalitetne tamne čokolade i uživajte bez griže savesti.
Umerenost je ključ, ali kad je reč o ovom slatkišu - svakodnevna navika može biti i korisna, ne samo ukusna.
Komentari (0)