Odrasli

5 NAVIKA KOJE SKRAĆUJU ŽIVOT! Jedne teško da može da se oslobodi bilo ko od nas, a druga će vas posebno iznenaditi!

Svi želimo da živimo srećnim i zdravim životom, ali ponekad previše lako upadnemo u obrasce ponašanja koji štete našem blagostanju.

13.04.2022 13:30

5 NAVIKA KOJE SKRAĆUJU ŽIVOT! Jedne teško da može da se oslobodi bilo ko od nas, a druga će vas posebno iznenaditi!
shutterstock.com

Postoje navike za koje smo svesni da štete našem zrdavlju i skraćuju nam životni vek. Nekad ih se rešimo a nekada na našu žalost one trajno ostaju deo našeg života. Ipak, da li ste znali da postoje stvari koje svakodnevno radimo a za koje nismo svesni da negativno utiču na našu vitalnost. Portal Srećna Republika vam predstavlja pet navika koje nam po mišljenju lekara skraćuju život.

1. Celodnevno sedenje

Postoji mnoštvo dokaza koji povezuju dugotrajno sedenje sa kraćim životom, čak i ako redovno vežbate.

- Pretpostavka je bila da ako ste u formi i fizički aktivni, to će vas zaštititi, čak i ako svakodnevno provodite ogromnu količinu vremena sedeći. U stvari, na taj način ste daleko manje zaštićeni od negativnih zdravstvenih efekata sedalačkog načina života nego što mislite. Ako ste u kancelariji, ustanite i često se krećite. Ako ste u penziji i imate više slobodnog vremena, pronađite načine da se krećete unutar i izvan kuće. U pauzama između TV programa protegnite noge, presecite boravak za računarom i čitanje jednom lepom šetnjom i svesni pravite prekide u dugotrajnom sedenju - kaže Rebeka Seguin, docent nutricionizma na Univerzitetu Kornel.

2. Nedostatak sna

Kad bi samo najgora stvar u vezi lošeg sna bila to što ćete se sutradan osećati malo nervozno! Studije pokazuju da je nedostatak kvalitetnog sna povezan sa brojnim ozbiljnim zdravstvenim stanjima, uključujući dijabetes i bolesti srca.

- Nijedan deo našeg organizma nije ostao imun na oštećenja izazvana nedostatkom sna - kaže Metju Voker, ekspert nauke za spavanje i director Centra za izučavanje ljudskog sna na Univerzitetu Kalifornije, Berkli. 

3. Pušenje cigareta

More studija pokazuje da pušenje cigareta može da vam skrati životni vek za deset godina.

- Pušenje je najučestaliju uzrok smrti u SAD-u koji se može sprečiti. Moramo da učinimo više kako bi američki narod ovoga postao svesniji. Žene se trenutno životni vek skraćuje za 11 godina ako puše. Muškarci žive 12 godina manje ukoliko su pušači - kaže Timoti Mekafi, lekar opšte medicine i magistar iz oblasti javnog zdravlja, piše portal Eat This, Not That!

4. Izloženost stresu

Hronična izloženost stresu može skratiti vaš životni vek na ćelijskom nivou, upozoravaju lekari. 

- Možemo da vidimo ovaj odnos između stresa i starenja ćelija tokom čitavog životnog veka, i to je od fundamentalnog značaja za građu našeg organizma. Naš mozak neprestano traži pretnje koje ugrožavaju naš opstanak. Kada izložimo svoja tela godinama hroničnog stresa, vidimo efekte koji prevazilaze posledice normalnog starenja - kaže dr Elisa Epel, doktor psihijatrije i direktorka Centra za starenje, metabolizam i emocije pri Univerzitetu Kalifornija u San Francisku.

5. Usamljenost

Da li ste znali da po procenama stručnjaka usamljenost skraćuje naš životni vek za 15 godina?

- Usamljenost i slaba društvena povezanost utiču na smanjenje životnog veka, nalik na ono izazvano pušenjem 15 cigareta dnevno i čak veće od onog koje se vezuje za gojaznost. Usamljenost je takođe povezana sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, demencije, depresije i anksioznosti. Na poslu, usamljenost smanjuje efikasnost, ograničava kreativnost i narušava druge aspekte, kao što su rasuđivanje i donošenje odluka - kaže Vivek Murti, prvi čovek američkog javnog zdravstva.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)