Profesor fiziologije i specijalista medicine sporta, dr Dejan Čubrilo, izazvao je veliku pažnju javnosti izjavom o svojoj ishrani koju smatra najzdravijom na svetu. Naime, dr Čubrilo je otkrio da se oslanja na tradiciju i iskustva iz detinjstva, naglašavajući da ono što su nekada jeli naši preci, danas ima snažno uporište i u nauci.
- Obožavam bademe, imam svoje rituale. Šaku badema uzmem, a ne dva kilograma. Volim crnu čokoladu da uzmem, jedan red. Ako nemam to, uzeću jednu smokvu. To je meni prvi obrok, doručak, nisam napravio skok šećera, moj insulin je miran. A kasnije mogu da uzmem čorbicu - rekao je dr Čubrilo za TV Prva.
Govoreći o hrani koju smatra najzdravijom, profesor je istakao da su to kaše, žitarice, mahunarke i orašasti plodovi, dok je meso, jaja i mlečne proizvode potpuno isključio.
- Ako biste mene pitali šta je najbolja hrana na svetu, ja ću vam reći: kaše, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, nikako mesa, sirevi, jaja. Proteinska priča je katastrofalna. Pamtim svoju babu koja je birala mahunarke. Ona je rukama birala da vidi koje su dobre, a nakon toga ih je stavljala u vodu. Možda vam zvuči suludo, ali kada pogledate koja se količina mahunarki stavljala u vodu, to je zaista bilo dve, tri kašike - objasnio je dr Čubrilo.

printskrin tv prva/Schutterstock
Posebno je upozorio na popularne napitke koji se neretko pogrešno smatraju zdravim, naročito voćne sokove, poput onih od pomorandže.
- Meni će doći neko i reći da svom detetu daje ujutru sok od pomorandže. To je superzdravo da se uđe u bolest. To je velika količina šećera, mislim na glukozu. Nažalost, nije popularno to reći, ali ja moram ovo da kažem. Ako tri dana uzimate sokove koji su kombinacija voća i povrća, napravićete slepu podlogu da uđete u zonu koja se zove ulazak u bolest - upozorio je.
Na kraju, dr Čubrilo je dao i konkretan savet kako započeti dan, ukazujući da čak i tzv. zdrave namirnice mogu imati negativan uticaj ako izazivaju nagli porast šećera u krvi.
- Doručak ne sme da bude šećerni, a kad to kažem, onda to nije samo zdrav ili nezdrav šećer. Svaki šećer je nezdrav. Mi uvek gledamo koliko je taj šećer skočio kad smo ga pojeli. Svaki njegov skok je ulazak u bolest - zaključio je uvaženi dr Dejan Čubrilo.
Komentari (0)