Odrasli

HOLESTEROL NE DOLAZI IZ PLJESKAVICA I ĆEVAPA: Dr Čubrilo otkrio surovu istinu koja namirnica je SMRT za jetru i da li treba jesti mast!

Poznati profesor objasnio je kako funkcionišu neki od osnovnih procesa u organizmu kojima se čuva zdravlje organa.

10.02.2025 09:41

HOLESTEROL NE DOLAZI IZ PLJESKAVICA I ĆEVAPA: Dr Čubrilo otkrio surovu istinu koja namirnica je SMRT za jetru i da li treba jesti mast!
youtube.com/TVDR, Shutterstock

Prof. dr Dejan Čubrilo otkrio je kako najbolje očistiti organizam od raznoraznih otrova, naglasivši koje to namirnice treba izbegavati, posebno nakon 30. godine. Prema njegovim rečima, u moderno doba je jedna od najvažnijih tema masna jetra, a evo šta to opako stanje znači.

- Ako imate masnu jetru, a gotovo svi je imaju više ili manje, automatski imate povišen nivo insulina. To je hormon koji proizvodi gušterača za regulaciju šećera i probave. Ako insulin raste više ili manje tokom dana, on će apsolutno stvarati masnoće u jetri. To je njen posao. Holesterol ne dobijate iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape, pljeskavice i to velike porcije, od toga ćete praktično razviti probavne smetnje i intoksikaciju. Ali povišen nivo insulina će podstaći proizvodnju holesterola u fabrici za proizvodnju holesterola - jetri, gde se on i stvara. Ko ima povišen holesterol, ima i povišen insulin, i obrnuto. Ko kontroliše insulin, kontroliše i holesterol - tvrdi dr Čubrilo.


On je objasnio šta je loš holesterol.

- Loš holesterol je paradoks, ima manje holesterola u sebi nego dobar. Loš holesterol ima zadatak da prenosi materijal za proizvodnju hormona i stoga nije loš - objasnio je doktor i naglasio da on postaje "zao" kada zarđa.

To znači da ne može da obavlja svoj posao prenosa materijala za proizvodnju hormona.

- Taj oksidirani holesterol će se negde zalepiti i predstavljati početak razvoja ateroskleroze. Samo je oksidirani holesterol loš. Svaki holesterol koji ima 6 ili 6,5 ne tumačim kao tragediju ili nešto toliko loše. Onda zaključim da se stvara previše ili da ga nešto stimuliše, insulin, da se ne izlučuje kako treba putem žuči ili da je zarđao. Onda pacijentima preporučujem antioksidanse, te da u prehranu uvedu što više zdrave hrane, voća i povrća - objašnjava doktor.

printskrin tv prva

Prof. dr Dejan Čubrilo otkrio je neke od ključnih stvari koje se tiču zdravlja jetre

Dr Čubrilo naglašava da je od izuzetne važnosti kontrolisati insulin.

- Ne treba da jedemo šećer, ne opterećujemo gušteraču - kaže doktor, aludirajući na činjenicu da je upravo šećer jedna od najlošijih namirnica. 

Što se tiče životinjske masti i njene upotrebe u ishrani, dr Čubrilo preporučuje da se stavi manje od kašike, samo da hrana dobro miriše.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)