Kiseli kupus i rasol, jedne od omiljenih namirnica na srpskim trpezama, mogu biti pravi "superjunaci" za naše zdravlje, naročito u zimskom periodu. Međutim, mnogi ljudi se suočavaju s problemima poput nadutosti i gasova nakon njihovog konzumiranja. Zato stručnjak za fiziologiju i medicinu sporta, prof. dr Dejan Čubrilo, otkriva kako da ih pravilno koristimo kako bismo izbegli ove i slične gastrointestinalne neprijatnosti.
U emisiji RTS Ordinacija, profesor Čubrilo je objasnio da rasol i kiseli kupus mogu izazvati probleme sa varenjem, ali samo ako se ne konzumiraju na pravi način.
- Kiseli kupus i rasol su moćni antioksidansi, puni vitamina C, ali mogu izazvati nadutost i gasove ako ih unosimo pogrešno. Na primer, mnogi misle da je rasol problematičan zbog gasova, ali zapravo nije. Rasol se ne pije čist. U čašu vode treba staviti supenu kašiku rasola, jer tako unosimo dovoljno korisnih bakterija, dok pijenje čistog rasola može izazvati ozbiljnije probleme sa crevima - upozorio je Čubrilo.
shutterstock.com
Kiseli kupus, kao omiljena zimnica, može takođe "teško pasti" na stomak. Prof. dr Dejan Čubrilo savetuje da je najbolje prvo testirati organizam i utvrditi koja količina kiselog kupusa stvara problem.
- Uzmete malu količinu, sameljete je i pomešate sa vodom. Ako osetite nelagodnosti, to znači da vam tanko crevo možda nema dovoljno enzima za pravilno varenje. U tom slučaju trebalo bi da smanjite količinu kiselog kupusa dok ne poboljšate zdravlje creva - savetovao je dr Čubrilo.
Za osobe koje imaju problema sa varenjem, profesor sugeriše postepeno uvodjenje kiselog kupusa u ishranu.
- Zbog načina života creva su često "izraubovana". Počnite sa manjim količinama, postepeno obnavljajte crevnu floru, a zatim možete bez problema uživati u kiselom kupusu - zaključio je dr Dejan Čubrilo.
Zdravlje naših creva ključ je pravilnog varenja, a uz ove savete, kiseli kupus i rasol mogu biti pravi pomagači u održavanju imuniteta i zdravlja.
Komentari (0)