Većina lekara i nutricionista ističe da je doručak najvažniji obrok u danu koji organizmu daje pogonsko gorivo za započinjanje dnevnih aktivnosti. Pobornici zdrave ishrane često naglašavaju značaj ovsenih pahuljica koje su važan izvor vlakana kao najbolji način da se započne dan. Tako i većina naroda na Zapadu dan započinje činijom ovsenih pahuljica koje preliju mlekom.
Međutim, kako ističe prof. dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalista medicine sporta, doručak nikada ne treba da sadrži ugljene hidrate.
- Tu nema dileme, ja sam tu jasan. Doručak ne sme da bude šećerni, a kad to kažem, onda to nije samo zdrav ili nezdrav šećer. Svaki šećer je nezdrav. Bilo koja od tih namirnica, da li je to ovsena pahuljica, kinoa, bilo koja egzotika koja je u zdravoj hrani spremljena, ona je šećer. Mi uvek gledamo koliko je taj šećer skočio kad smo ga pojeli. Svaki njegov skok je ulazak u bolest - upozorio je prof. dr Čubrilo.
shutterstock.com
Prema njegovim rečima, posebno treba obratiti pažnju na skivene šećere koji su svuda oko nas i kojih najčešće nismo ni svesni.
- Ali, ja se njima ne bih bavio već, recimo, sokom od pomorandže. Meni će doći neko i reći da svom detetu daje ujutru sok od pomorandže sa nekim semenkicama, pahuljicama, ne daj bože kroasanom, i to je kao super-zdrav doručak. To je super zdravo da se uđe u bolest! To je velika količina šećera, odnosno mislim na glukozu. Zvuči paradoksalno, ali je i sok od pomorandže, kao i gazirani sokovi - šećer, zapravo glukoza. Samo što sok od sveže ceđene pomorandže ima i neke vitamine, a u gaziranim sokovima ih nema. Ali, je količina šećera koju ste uneli u tom jednom ataku na organizam takva da izaziva promene - dodao je on.
Komentarišući moderan trend i preporuke pojedinih stručnjaka za zdravu ishranu da se tri - četiri dana piju samo sokovi od voća i povrća, što će dovesti i do gubitka kilograma, prof. dr Čubrilo se nije libio da jasno i glasno stavi do znanja koliko je to pogrešno.
- Nažalost, nije popularno to reći, ali ja moram ovo da kažem. Ako tri dana uzimate sokove koji su kombinacija voća i povrća, napravićete slepu podlogu da uđete u zonu koja se zove ulazak u bolest. To je sve šećer i uzimati pet obroka u kojima je šećer nikako nije zdravo. Priča o detoksikaciji na bazi sokova je komercijalna priča koja je, nažalost, uzela maha. Ljudi vole da im to bude jednostavno, da to kupe ili im se donese na adresu, a sve to dovodi po poremećaja i kasnije ulaska u insulinsku rezistenciju - pojasnio je uvaženi stručnjak.
Na pitanje da li od šećera brže starino, prof. dr Čubrilo kaže da je to apsolutno tačno, dokazano i pokazano.
- Velika količina šećera koja se uzme u jednom obroku potpuno blokira te naše "fabrike" za proivodnju i zato se osećamo umorno. Taj osećaj kad ujutru popijemo sok od ceđene pomorandže ili uzmemo neko voće je samo povećanje hormona zadovoljstva, ali je to pad energije. Visok skok insulina pravi začarani krug ulaska u zapaljenski proces. Mi praktično u svakom tom obroku imamo gomilu šećera - rekao je on.
Shutterstock
Prema njegovim rečima, ne postoji čarobna formula za mršavljenje, niko nije smršao pet kilograma za mesec dana da je izgubio mast, nego se samo izgubi suvišna voda.
- Ja lično ne volim pojam detoksikacije, treba da živimo i hranimo se tako da nam detoksikacija nije potrebna - poručio je prof. dr Čubrilo gostujuću u emisiji "Jutro" TV Prve.
Na pitanje šta je najbolje jesti za doručak, prof. dr Čubrilo je otkrio šta on lično jede i kako izgleda njegov doručak.
- Ujutru je bitno nešto pojesti. Ja obožavam bademe, imam svoje rituale. Uzmem šaku badema, a ne dva kilograma. Volim crnu čokoladu, pa pojedem jedan red. Ako nemam to, uzeću jednu smokvu. To je meni prvi obrok, doručak, ja tad nisam napravio skok šećera, moj insulin je miran, moj zapaljenski proces je miran. A kasnije ako mi se jede mogu uzeti nešto što mi je ostalo juče od ručka, neku čorbicu ili boraniju ću pojesti u 12 sati - otkrio je on.
Vrlo je važno da se razmišlja o ishrani i da se planiraju obroci, ne može to da bude nešto usput. Veoma je važna količina hrane koja se unosi u organizam i većina ljudi preteruje.
- Kulturan čovek će pojesti jednu sarmu i smatram da mi moramo da počnemo da sebe posmatramo sa tog aspekta - ko je kulturan, a ko nije. Nekulturno je pojesti više od jedne sarme u jednom obroku. Znam da će mi to zameriti gurmani, ali to je tako. Moja obaveza je da kažem ono što je istina, da li će to neko da čuje i prihvati već je do njega - naglasio je uvaženi profesor.
Na pitanje koju hranu jesti kako bismo održali organizam zdravim, prof. dr Čubrilo je imao spreman odgovor.
- Ako biste mene pitali šta je najbolja hrana na svetu, ja ću vam reći kaše, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, nikako mesišta, sirevi, jaja... Proteinska priča je katastrofalna koja vodi u bolest. Ja pamtim moju babu koja je birala mahunarke. Ona je rukama birala da vidi koje su dobre, a nakon toga je stavljala u vodu. Možda vam zvuči suludo, ali kad pogledate koja se količina mahunarki stavljala u vodu, to je zaista bilo dve, tri šake za celu porodicu, tako da svako pojedne dve, tri supene kašike tih mahunarki. Ta čorba ima dovoljno povrća, minerala, što je jako bitno, zato uvek apelujem na famoznu morsku so sa mineralima, a malo mahunarki se lako vare i ne podižu nivo šećera - naglasio je uvaženi profesor.
Komentari (0)