Mnogi stručnjaci tvrde da je doručak najvažniji obrok u danu. Zato, eto polemike šta je najbolje jesti ujutru kako biste bili zdravi, ali i energični bez unošenja velike količine ugljenih hidrata. Prof. dr Dejan Čubrilo objasnio je da li je bolje za prvi obrok jesti klasičan srpski doručak ili pak poslušati trendove i konzumirati ovsene kaše.
Slanina, jaja i čvarci ili ovsene pahuljice sa malo jogurta. Doktor Čubrilo je tu izričit.
- Tu nema dileme, ja sam vrlo jasan. Doručak ne sme da sadrži šećer, a kada to kažem, mislim na svaki oblik šećera. Bez obzira na to da li se radi o ovsenim pahuljicama, kinoa ili bilo kojoj drugoj "zdravoj" hrani, sve te namirnice zapravo sadrže šećer. Posmatramo kako šećer raste u telu nakon obroka, a svaki njegov porast vodi ka bolestima - izjavio je dr Čubrilo.
On je takođe govorio o konzumaciji soka od pomorandže, naglašavajući da je to loša praksa.
- Kada neko svom detetu daje sok od pomorandže ujutru, to može da bude početak problema. To je velika količina šećera, naročito glukoze. Nažalost, detoksikacija putem sokova je komercijalna priča koja može izazvati zdravstvene probleme - pojasnio je u emisiji "Jutro" na PRVA TV.
Kada je reč o najboljoj opciji za doručak, dr Čubrilo preporučuje manje porcije, kao što su bademi, crna čokolada ili smokve.
- Moj doručak je jednostavan. Volim da uzmem šaku badema ili komad crne čokolade, a ako nemam to, uzmem smokvu. Time ne izazivam nagli porast šećera, što znači da moj insulin ostaje stabilan. Kasnije mogu da pojedem nešto kao što je čorba - rekao je jednom prilikom.

Shutterstock/norikko
Takođe, on je istakao šta je za njega najbolja hrana koju bi trebalo konzumirati, ako vam je zdravlje prioritet.
- Ako biste me pitali koja je najbolja hrana, to bi bile kaše, žitarice, mahunarke i orašasti plodovi. Proteinske namirnice poput mesa, sireva i jaja nisu idealne. Moja baka je uvek birala mahunarke, pažljivo ih birajući, što je, na kraju, bilo veoma korisno. Mahunarke se lako vare i ne izazivaju nagli porast šećera - zaključio je prof. dr Dejan Čubrilo.
Komentari (0)