Odrasli

PROF. DR MOMČILO MATIĆ OTKRIO VELIKU ISTINU O SLANINI I BELOM LUKU - mnogi zaneme od ovih podataka! Jedna namirnica je još opasnija - razara jetru!

Mnogi veruju da omiljeni doručak Srba nikako nije dobar za holesterol, ali evo šta kaže čuveni nutricionista.

20.03.2025 11:04

PROF. DR MOMČILO MATIĆ OTKRIO VELIKU ISTINU O SLANINI I BELOM LUKU - mnogi zaneme od ovih podataka! Jedna namirnica je još opasnija - razara jetru!
Shutterstock/norikko

Kada pomislimo na slaninu, mnogima se odmah pojavljuje slika masne i nezdrave namirnice koja može izazvati povećanje holesterola. Međutim, da li je slanina zaista toliko loša po zdravlje? U razgovoru sa nutricionistom, prof. dr Momčilom Matićem, otkriva se da li je slanina stvarno toliko nezdrava kako se često prikazuje.

- Slanina ima određene kvalitete u svom sastavu. Imamo zasićene masnoće, omega-3 masne kiseline, alfa-linolnu i stearinsku kiselinu koje su blagotvorne za naše ćelije. Takođe, slanina sadrži lipazu koja pomaže pankreasu da bolje razlaže masnoće - objašnjava prof. dr Matić.

On napominje da, iako slanina sadrži korisne komponente, ključ je u umerenosti.

- Slanina koja se nekad jela na selu, iseckana s belim lukom, neće izazvati neku štetu. Ugljeni hidrati su dobri za energiju, ali nakon njih idu masnoće, iz kojih takođe dobijamo energiju - dodaje Matić.

Ključ je u umerenosti 

Iako slanina može imati korisne sastojke, on savetuje da je konzumiramo umereno, jer prekomeran unos masnoća može dovesti do problema sa holesterolom.

- Holesterol je neophodan za izgradnju hormona i žučnih soli, ali naravno, sa masnoćama ne treba preterivati. Slaninu treba jesti pomalo - zaključuje nutricionista.

Dakle, slanina nije potpuno zabranjena, ali umesto da postane svakodnevni obrok, u njoj treba uživati u malim količinama.

Prof. dr Dejan Čubrilo podelio je ključne savete o tome kako najbolje očistiti organizam od toksina, ističući koje namirnice treba izbegavati, posebno nakon 30. godine života. Jedna od najvažnijih tema u savremenom društvu, prema njegovim rečima, jeste masna jetra, a evo šta to zaista znači.

Schutterstock

Prof. dr Dejan Čubrilo objasnio je na koji način treba zaštititi jetru 

- Ako imate masnu jetru, a gotovo svi je imaju više ili manje, automatski imate povišen nivo insulina. To je hormon koji proizvodi gušterača za regulaciju šećera i probave. Ako insulin raste više ili manje tokom dana, on će apsolutno stvarati masnoće u jetri. To je njen posao. Holesterol ne dobijate iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape, pljeskavice i to velike porcije, od toga ćete praktično razviti probavne smetnje i intoksikaciju. Ali povišen nivo insulina će podstaći proizvodnju holesterola u fabrici za proizvodnju holesterola - jetri, gde se on i stvara. Ko ima povišen holesterol, ima i povišen insulin, i obrnuto. Ko kontroliše insulin, kontroliše i holesterol - tvrdi dr Čubrilo.

Kontrola insulina 

Dr Čubrilo naglašava da je od izuzetne važnosti kontrolisati insulin.

- Ne treba da jedemo šećer, ne opterećujemo gušteraču - kaže doktor, aludirajući na činjenicu da je upravo šećer jedna od najlošijih namirnica. 

Što se tiče životinjske masti i njene upotrebe u ishrani, dr Čubrilo preporučuje da se stavi manje od kašike, samo "da hrana dobro miriše".

BONUS VIDEO: 

Komentari (1)