Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić upozorio je da ljudi ne bi trebalo da posežu za sodom bikarbonom kada imaju problem sa povišenom kiselinom u želucu.
- Stari je trik, pojedete pa vam nešto ne odgovara, pa uzmete pilulu protiv kiseline. Ako vam bude bolje posle 45 minuta, to je kiselina. Kakva soda bikarbona?! Ona neutralizuje kiselinu na pola sata i gotovo je dejstvo, nema ga. Moraju se uzimati lekovi koji imaju prolongirani efekat, soda bikarbona je princip "drži vodu dok majstori odu" - objasnio je dr Perišić za medije.
On naglašava da soda bikarbona ne leči problem, već samo trenutno ublažava simptome, dok je pravi pristup promena ishrane i odgovarajuća terapija.
- Postoje i tihe kiseline, gde vi verovatno ne osećate gorušicu, ali imate neku muku. Tada je najbolje da pijete čaj. Pre doručka šolju čaja od kantariona, jedino on sadrži jedinjenje koje oblaže sluzokožu želuca, a posle doručka čaj od nane. Dobro bi bilo da tokom dana popijete ukupno oko 4 do 5 šolja čaja od nane - savetuje profesor.

shutterstock.com/Art_Photo
Dr Perišić upozorava i na napitke koji dodatno mogu pogoršati stanje.
- Bez kisele vode sa mehurićima, ona će napraviti problem - ističe lekar.
Kada je u pitanju hrana, profesor savetuje da obroci budu češći i lagani.
- Pet malih obroka dnevno, sa malo masnoća. Jedite lake ugljene hidrate, pire od krompira i šargarepe, napravite pire od jabuke, pa pojedite bananu. Barenu piletinu isto jedite, ona je odlična, mada nema masnoće koja će nas obradovati kada je svarimo - objasnio je.
printskrin youtube
Posebno je naglasio i značaj luka u ishrani.
- Luk je hranljiv, ima kvercetin, "božja je namirnica". Moja pokojna majka ga je sekla na pola, pa da pocrni na plotni, pa ga je tako ubacivala u supu, znala je koliko je to zdravo - prisetio se dr Perišić.
Profesor podseća da se nikada ne treba oslanjati samo na kućne metode, već da je neophodno potražiti stručnu pomoć.
- Uvek treba da se javite svom lekaru ako se zdravstveni problem ponavlja ili dugo traje - poručio je gastroenterolog.
Komentari (0)