Odrasli

VOJA PERIŠIĆ OTKRIO KAKVA ZIMNICA NIJE ZDRAVA: Gastroenterolog upozorenjem šokirao - ovako domaćice greše i ubijaju dobre bakterije!

Prof. dr Vojislav Perišić jednom prilikom je objasnio na šta treba obratiti pažnju prilikom pripreme zimnice kako bismo zadržali kvalitetan sastav povrća koji se sprema.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

02.09.2025 13:40

VOJA PERIŠIĆ OTKRIO KAKVA ZIMNICA NIJE ZDRAVA: Gastroenterolog upozorenjem šokirao - ovako domaćice greše i ubijaju dobre bakterije!
Shutterstock/Taras Grebinets

Prof. dr Vojislav Perišić gastroenterolog u emisiji na Prvoj TV istakao je važnost povrća u ishrani, posebno kupusa i paprike. Kupus je nazvao "kraljem povrća", dok je za papriku naglasio da najveću hranljivu vrednost ima sveža, jer dugotrajna prerada i priprema za zimnicu umanjuju vitamine i dodaju neželjene hemikalije.

- Paprika ima više vitamina C nego limun, grejpfrut ili narandža. Ali on nije stabilan na visokim temperaturama, i ako skuvamo ajvar za zimnicu najveći deo njega će nestati. Kupus je, za njega, "kralj povrća", bilo da je svež ili ukiseljen - kazao je gastroenterolog.

Kupus je najbolji ukiseljen, ali i svež može imati samo korisno dejstvo za naš organizam i imuni sistem. Jedan napitak od od ovog povrća "vraća ljude u život".

- Rasol od kupusa je najhranljivija tečnost, dobijena fermentacijom apsolutno čudesne biljke. Pa i pijanci uzimaju rasol posle zloupotrebe alkohola, prepun je antioksidanasa, kao i probiotika - objasnio je on.

Shutterstock/Elena Hramova

Da li je zdravo jesti ukiseljen kupus

Kupus je bogat korisnim bakterijama koje blagotvorno deluju na naš digestivni sistem. Zato stručnjaci savetuju domaćice da obrate pažnju prilikom pripreme zimnice i izbegnu greške koje mogu uništiti ove dragocene bakterije.

- Kupus ima mnoštvo dobrih bakterija, odličan je za probavu. Probiotske bakterije možemo dobiti iz biljaka, ili direktno iz zemlje, a kupus ih ima gomilu. Važna je pravilna priprema, domaćice stave nekada previše soli, a ona će ubiti bakterije - rekao je dr Perišić.

Dr je objasnilo koliko bi soli bilo poželjno staviti.

- Uzmete kacu, kupusu samo isečete i izvadite koren, i jednu kafenu kašiku soli stavite tu gde je koren bio. I kupus dalje fermentira od svojih bakterija, najviše ih ima iz roda laktobacilusa. Moramo se pre jela osloboditi viška soli, zato je važno da se kiseli kupus ispere - nagalasio je prof. dr Vojislav Perišić.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)