Prof. dr Vojislav Perišić gastroenterolog u emisiji na Prvoj TV istakao je važnost povrća u ishrani, posebno kupusa i paprike. Kupus je nazvao "kraljem povrća", dok je za papriku naglasio da najveću hranljivu vrednost ima sveža, jer dugotrajna prerada i priprema za zimnicu umanjuju vitamine i dodaju neželjene hemikalije.
- Paprika ima više vitamina C nego limun, grejpfrut ili narandža. Ali on nije stabilan na visokim temperaturama, i ako skuvamo ajvar za zimnicu najveći deo njega će nestati. Kupus je, za njega, "kralj povrća", bilo da je svež ili ukiseljen - kazao je gastroenterolog.
Kupus je najbolji ukiseljen, ali i svež može imati samo korisno dejstvo za naš organizam i imuni sistem. Jedan napitak od od ovog povrća "vraća ljude u život".
- Rasol od kupusa je najhranljivija tečnost, dobijena fermentacijom apsolutno čudesne biljke. Pa i pijanci uzimaju rasol posle zloupotrebe alkohola, prepun je antioksidanasa, kao i probiotika - objasnio je on.

Shutterstock/Elena Hramova
Kupus je bogat korisnim bakterijama koje blagotvorno deluju na naš digestivni sistem. Zato stručnjaci savetuju domaćice da obrate pažnju prilikom pripreme zimnice i izbegnu greške koje mogu uništiti ove dragocene bakterije.
- Kupus ima mnoštvo dobrih bakterija, odličan je za probavu. Probiotske bakterije možemo dobiti iz biljaka, ili direktno iz zemlje, a kupus ih ima gomilu. Važna je pravilna priprema, domaćice stave nekada previše soli, a ona će ubiti bakterije - rekao je dr Perišić.
Dr je objasnilo koliko bi soli bilo poželjno staviti.
- Uzmete kacu, kupusu samo isečete i izvadite koren, i jednu kafenu kašiku soli stavite tu gde je koren bio. I kupus dalje fermentira od svojih bakterija, najviše ih ima iz roda laktobacilusa. Moramo se pre jela osloboditi viška soli, zato je važno da se kiseli kupus ispere - nagalasio je prof. dr Vojislav Perišić.
Komentari (0)