Višak kilograma je problem s kojim se mnogi suočavaju, a brzina u postizanju željenih rezultata često navodi ljude na drastične mere, kao što su dijete ili gladovanje. Međutim, gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić upozorava da takav pristup može imati ozbiljne posledice po zdravlje.
Prema njegovim rečima, najčešća greška koju ljudi prave tokom pokušaja mršavljenja jeste izgladnjivanje, što može dovesti do kontraefekta. Prof. dr Vojislav Perišić objašnjava kako naše telo, iako izgladnelo, nastavlja da funkcioniše, što može negativno uticati na metabolizam i varenje.
- Izgladnjivanje nikako nije rešenje i to je najčešća greška. Naš mozak, srce i creva, svi naši organi, moraju da rade neprestano. Čak i tokom noći, naš sistem za varenje je aktivan i zahteva energiju. Ako toga nema jer smo gladovali, organizam će raditi, kako kažu automehaničari, "u leru". I to nikako nije dobro - naglasio je profesor.
shutterstock.com
Gastroenterolog savetuje da je svaki obrok važan, i da je ključno održati pravilnu ishranu, a ne preterivati sa izgladnjivanjem. On savetuje da dijete ne treba da se svode samo na brojanje kalorija, već da treba da se obrati pažnja na kvalitet hrane.
- Nikako ne menjajte ništa u ishrani, samo povećajte fizičku aktivnost. Ne zaboravite na tri obroka i dve užine tokom dana. Doručak treba da bude bogat, a ručak sa puno povrća. Užine mogu biti jednostavne, kao što su hleb sa džemom ili voće poput jabuka ili pomorandži, što je objasnio prof. dr Perišić gostujući u Jutarnjem programu Prve televizije.
Takođe, on savetuje da pre nego što započnete bilo koju dijetu, prvo proverite ključne zdravstvene parametre kao što su krvni pritisak, lipidi, frakcije lipida i nivo šećera u krvi.
- To je osnovno. Ako su svi parametri u redu, krenite sa svakodnevnim hodanjem od četiri kilometra i uskoro ćete primetiti pozitivne promene. Najbolja kombinacija je dijeta koja se bazira na zdravim navikama i koja je prilagođena vašim potrebama. Leto je dobar period za uživanje u mediteranskoj ishrani, sa nemasnom ribom i maslinovim uljem. Uvek jedite do trenutka kada osetite prvi znak sitosti, a potom napravite pauzu, zaključio je gastroenterolog Perišić.
Komentari (0)