Još vlada dilema šta jesti i kako napraviti klasifikaciju koja je namirnica zaista zdrava, a koja se samo tako plasira. Najčešća dilema jeste da li je bolje jesti puter ili margarin, a prema mnogobrojnim istraživanjima, prva opcija je mnogo zdravija od druge. Mnogi navode da je puter prirodan proizvod sa minimalnom obradom i bez veštačkih aditiva, dok je sa margarinom situacija potpuno suprotna.
Margarin se, naime, smatra ultraprerađenom hranom jer može da sadrži emulgatore, boje i konzervanse. Brojne studije povezuju ultraprerađenu hranu sa lošim zdravljem, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, što direktno vodi u razaranje jetre, ali i bolesti srca.
Prof. dr Vojislav Perišić gastroentereolog je jednom prilikom tokom gostovanja u emisiji "Jutro" na Prvoj televiziji govorio o zdravlju jetre, a posebno se dotakao koristi i štetnosti pojedinih namirnica kada je u pitanju taj organ. Govorio je o siru, ali i puteru kao opciji koju mnogi koriste i daju je i deci.
- Sigurno ste nekad videli gazu sa grudvom sira, dok se dole nešto cedilo. Znači, ukešeljen izgrudvan sir, to je urda, a to što se cedi jeste surutka. Dakle, mast, proteini i aminokiseline su u urdi i ona je izuzetno jaka i hranljiva. Urda je prepuna vitamina. To je samo oceđena surutka sa laktozom koja se fermentira na bazi dodatka limunske kiseline. Nije masna, puna je minerala i osvežavajuća je, a relativno nisko kalorijska. Ako vam ponude urdu, znajte da je to ekvivalent sremačkog sira - započeo je svoju priču dr Perišić.
On je potom istakao zbog čega je urda toliko važna i zašto je treba konzumirati.
- Ima dobre proteine - albumin i globulin su proteini surutke. Bez masnoća je. Oni koji imaju nadimanje posle mleka, grčeve, oni koji su bolesni, imaju hepatitis, oni treba da jedu urdu. Lako je svarljiva i brzo oporavlja. Ona je dijetalni preparat od surutke. Ona je grudvasta jer nema masti. Ko ima bolesnu jetru i probavu, obavezno da jede urdu. Odlična je za decu, bolja nego puter. To su proteini koji modifikuju naše raspoloženje. Urda je varijanta sremskog sira na naš način, napravljena od mleka koje je obrano - objasnio je gastroenterolog i naglasio da treba imati u vidu da urda ne može dugo da stoji.

printskrin youtube
Kada govorimo o urdi, u našim krajevim obično postoje dve vrste. Sveža ili mlada se konzumira odmah nakon ceđenja kiselog mleka, a stara stoji 3 do 4 nedelje i obično je slažu sa paprikama da bi dobila kiselkast ukus. Za mnoge je ovo jedan od najboljih domaćih specijaliteta. Urdu ne možete da kupite u marketima, ali moguće je da je nabavite u nekim lokalnim prodavnicama ili u seoskim domaćinstvima.
- Što je vurda starija, mnogo je ukusnija. Vurda je kompletno mleko koje je isfermentisano, ima laktoze, proteina, lipida. Vurda je za doručak, ako hoćete dete da nahranite sa dosta masti i proteina, dajte mu vurdu. Petog, šestog dana izvucite crvenu kiselu papriku i stavite u sredinu vurdu, ona će da ispusti dosta vitamina C. To daje posebnu draž vurdi. Vurda jeste jaka. Triput nedeljno mogu svi da je jedu, pogotovo oni koji su vrlo aktivni, koji se stalno kreću. Pojavljuje se u nekim samoposlugama, ali ne toliko mnogo, jer potrošnja treba da bude veća. Ako vidite vurdu, obavezno je uzmite. Vurda mora da se pravi u glinenim sudovima, to je problem, zato ne može tako lako da se nađe - objasnio je čuveni gastroenterolog dr Perišić.
Komentari (0)