Istraživanja su pokazala da konzumiranje umerenih količina dodatih šećera može drastično da utiče na zdravlje jetre, udvostručujući proizvodnju masti u tom organu. Ovo može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolest masne jetre i dijabetes tipa 2.
Studija u kojoj su učestvovala 94 muškarca pokazala je da čak i uz isti unos kalorija, konzumiranje napitaka zaslađenih šećerom i fruktozom može značajno uticati na proizvodnju masti u jetri.
istraživači su prvo tražili da se svi ispitanici tokom četiri nedelje uzdrže od konzumiranja sokova i pića sa veštačkim zaslađivačima.
Zatim su svi učesnici počeli tri puta dnevno da piju pića zaslađena, fruktozom, glukozom i sukrozom. To je značilo da su ispitanici dnevno unosili oko 80 grama svakog tipa šećera.
Iako se količina unetih kalorija nije povećala, istraživači navode da je unos velikih količina šećera imao štetan uticaj na zdravlje.
Shutterstock
Podaci pokazuju da se kod učesnika koji su pili pića sa fruktozom mast u jetri taložilla dvostruko brže, u odnosu na ljude koji su konzumirali napitke sa glukozom.
- Što je najgore, efekat fruktoze se osećao i 12 sati posle konzumacije. Naslage masti u jetri mogu da izazovu ogromne probleme, kao što su dijabetes tip 2 i nealkoholna bolest jetre - izjavio je doktror Filip Gerber, autor studije.
Takođe, naučnici su bili iznenađeni kada su otkrili da je sukroza, odnosno kućni šećer koji ljudi najviše koriste, uzrokovao taloženje masti čak i brže od iste količine fruktoze. To je bilo neočekivano jer dosad se smatralo da je fruktoza najopasnija vrsta šećera, prenosi medicalnewstoday.com.
Komentari (0)