Mokraćna kiselina se iz tela izbacuje pomoću bubrega i kroz urin. Međutim, kad bubrezi ne rade dobro svoj posao i ne mogu da uklone svu mokraćnu kiselinu iz organizma, ona se kristalizuje i taloži oko zglobova. To dovodi do početka upalnog procesa.
Uobičajeni nivo mokraćne kiseline je 6,8 mg/dl, a kada je veći od ovoga, to dovodi do pojave gihta, a krv i urin postaju previše kiseli. Ne zaboravite, univerzalni i najbolji način za izbacivanje mokraćne kiseline jeste voda - bilo bi idealno unositi oko 8 čaša dnevno.
Osobe koje imaju višak mokraćne kiseline u telu, moraju da promene način ishrane. Hrana mora da bude bazirana na svežem voću i povrću. S druge strane, morski plodovi, meso, alkohol i prerađeni šećeri dovode do povećanja mokraćne kiseline u telu. Dobro je konzumirati i prirodne sokove, ali i biljne čajeve.
Shutterstock
Stručnjaci kažu da je kafa veoma efikasna u uklanjanju viška mokraćne kiseline jer ubrzava proces njenog izbacivanja.
Takođe, trešnje, sveže i u obliku soka, sjajan su način za izbacivanje viška mokraćne kiselin, naročito kod ljudi sa gihtom, prenosi Heltlajn (Healthline).
Najefikasniji načini za uklanjanje mokraćne kiseline iz tela:
Soda bikarbona
Pomešajte pola kašičice sode bikarbone i čašu vode. Popijte ovo jednom dnevno. Ako imate giht, pijte jednu celu kašičicu sode bikarbone rastvorene u čaši sveže vode.
Limunada
Povećanje unosa vitamina C se preporučuje kao sredstvo protiv nagomilavanja mokraćne kiseline.
Schutterstock
Limunada alkalizuje organizam i pomaže pri izbegavanju mnogih zdravstvenih problema, uključujući giht.
Svako jutro na prazan želudac, pre doručka, popijte 200 ml tople vode, pomešane sa sokom od pola limuna.
Jabukovo sirće
Jabukovo sirće deluje slično kao limunada. Pomaže pri stvaranju alkalnog okruženja u telu. Razblažite kašiku sirćeta u 200 ml vode i pijte 2 puta dnevno, jednu čašu pre ručka, a drugu pre večere.
Meni su pomogle sanovita kapsule indijskog tamjana,preko uticaja na bubrege.Tako sam i pesak izbacila.